• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

19.04.2020

08:00

VAŠINGTON NE DA PORODICAMA DOKUMENTE O 11. SEPTEMBRU, TVRDI DA JE RAZLOG DRŽAVNA TAJNA! Nešto tu gadno smrdi, kako istina može ugroziti nacionalnu bezbednost SAD?!

Vesti

VAŠINGTON NE DA PORODICAMA DOKUMENTE O 11. SEPTEMBRU, TVRDI DA JE RAZLOG DRŽAVNA TAJNA! Nešto tu gadno smrdi, kako istina može ugroziti nacionalnu bezbednost SAD?!

Podeli vest

U poslednjem sudskom podnesku, američka vlada je blokirala davanje velikog broja dokumenata o napadima 11. septembra 2001. godine, porodicama žrtava. Visoki obaveštajni zvaničnici rekli su da nisu u stanju objasniti razloge tajnosti, jer bi to ugrozilo američku nacionalnu bezbednost

U svom poslednjem potezu da zaštiti svoj odnos sa saudijskom monarhijom, Trampova administracija blokirala je puštanje dosijea FBI o napadima 11. septembra za koje se smatra da sadrže informacije koje bi mogle ugroziti američku nacionalnu bezbednost.

Prema izveštaju ProPublica, američko Ministarstvo pravde tvrdi da je federalni sud odlučio da dokumenti otkrivaju državne tajne, ali je rekao i da ne može da objasni u šta su te tajne upletene, jer je i to tajno.

- Ova privilegovana tvrdnja je previše osetljiva i klasifikovana informacija o nacionalnoj bezbednosti koja uključuje informacije iz stranih vlada; obaveštajne aktivnosti, izvore i metode; i informacije koje se tiču spoljnih odnosa i stranih aktivnosti Sjedinjenih Država, uključujući poverljive izvore  - rekao je vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel u izjavi koja je data Okružnom sudu SAD za južni okrug Njujorka.

- Ove informacije moraju biti zaštićene jer se može razumno očekivati da će njihovo objavljivanje naneti ozbiljnu štetu, a u mnogim slučajevima i izuzetno veliku štetu nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država - rekao je Grenel, prema blogu Florida Buldog. 

Njegovo svedočenje podržali su i američki generalni tužilac Vilijam Bar i drugi vodeći obaveštajni zvaničnici.

- Neverovatna objašnjenja koja ovde nameću nagoveštavaju da mora postojati neka duboka, mračna tajna koju se još uvek silno trude da sakriju posle skoro 20 godina -  rekao je za ProPublica Steven Pounian, advokat koji zastupa porodice žrtava 11. septembra.

- Ali koga štite? Nešto što je možda tajna saudijske vlade. Ali kako to mogu biti tajne koje američki narod još uvek mora čuvati - pita se on.

NE ZNA SE KO JE LUĐI, ŠIPTARI ILI EU?! Kurti napao Lajčaka, očekuje da ubedi Srbiju da odustane od razmne teritorija! Lajčak odgovra da Brisel "opet analizira sporazume Beograda i Prištine"!

Otvaranje dosijea je deo tužbe 2017. godine porodica poginulih u napadima 11. septembra i posle toga protiv Saudijske Arabije. Tog dana 19 otmičara iz terorističke grupe Al-Kaida preuzelo je četiri američka aviona i zakucalo ih u tri zgrade: dve kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, koje su se kasnije srušile, i Pentagon u Arlingtonu, država Virdžinija. Četvrti avion srušio se nad Pensilvanijom kada su putnici pokušali da preuzmu kontrolu nad njim.

Od tih 19 otmičara, 15 ih je bilo iz Saudijske Arabije, a glavni autor operacije, Osama bin Laden, poticao je iz jedne od najbogatijih porodica u zemlji.

(FOTO) OVO JE ITALIJA ČEKALA, MRTVAČNICA U BERGAMU VIŠE NIJE PUNA MRTVAČKIH SANDUKA! Vest koja se plasira pod oznakom HITNO!

Prošlog septembra Barr je porodicama omogućio da saznaju tajno ime jednog od saučesnika otmičara, ali samo pod strogim zavetom tajnosti.

Iako je istraga Komisije za utvrđivanje činjenica između 2002. i 2004. zvanično utvrdila da "nema dokaza da je saudijska vlada kao institucija ili da su visoki saudijski zvaničnici pojedinačno finansirali" napade, ona je primetila "verovatnoću" da su to učinile saudijske dobrotvorne organizacije. 

Zakon iz 2016. godine koji dozvoljava Amerikancima da tuže strane vlade za teroristička dela ono je što je omogućilo da se tužba porodica nastavi.

Međutim, nakon što se nedavno 2018. pojavila američko-saudijska veza, kada je saudijski novinar i američki stanovnik Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Vašington je slično pitanje sakrio pod tepih, dok se američki predsednik Donald Tramp našao u sukobu sa CIA u prenošenju krivice za ubistvo.

- Sjedinjene Države nikada,  ni jednom, nisu stavile ovaj odnos ispred sudbine ili ljudskih prava bilo kojeg pojedinca ili grupe pojedinaca -  rekao je autor i istoričar Thomas Lippmann za Sputnjik 17. oktobra 2018. godine, samo nekoliko nedelja posle Khashoggi-jevog nestanka.

- U stvari, Trumanova administracija je napisala politiku koja kaže upravo suprotno. Piše: "Tu smo da poslujemo i iz bezbednosnih razloga. Nismo tu da im kažemo kako da vode svoju zemlju ili da organizuju svoje društvo. Ta politika nikada nije ukinuta i to je ono što smo oduvek radili  - rekao je Lippmann.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

BAŠ ME ČUDI DA SE US VLADA TAKO PONAŠA???HAHAHAHA PA CEO SVET ZNA DA SU SAMI SEBE POBILI,KAKO DA IM TO KAŽE???

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija