• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/Blic

20.04.2020

06:50

ZA 12 SATI UBIO 16 LJUDI! Krvava drama: Kako je zubni tehničar počinio jedan od NAJVEĆIH ZLOČINA U ISTORIJI KANADE

Vesti

ZA 12 SATI UBIO 16 LJUDI! Krvava drama: Kako je zubni tehničar počinio jedan od NAJVEĆIH ZLOČINA U ISTORIJI KANADE

Podeli vest

Najmanje 16 osoba, među kojima je i jedan policajac, ubijeno je u pucnjavi u kanadskoj provinciji Nova Škotska.

Njih je tokom 12 sati iz vatrenog oružja ubio 51-godišnji Gabrijel Vortman, na nekoliko lokacija širom provincije, a policija je saopštila da još pokušavaju da utvrde koliko je tačno osoba ubijeno, preneo je sinoć Rojters. Otkriveni su i novi detalji 12-satne drame koja je dovela do jednog od najvećih masakara na kanadskom tlu.

 

 

Prema rečima Krisa Ledera, oficira službe za kriminalističke operacije RCMP-a (Kraljevska kanadska konjička policija), policija je u subotu kasno uveče primila nekoliko poziva građana Portapikuea u vezi sa nekoliko pucnjava na različitim lokacijama u toj ruralnoj zajednici u kojoj tokom zimskog perioda živi tek oko stotinak ljudi, a u letnjem periodu oko 250.

Pozivi policiji upućeni su oko pola sata pre ponoći. Kada su policajci došli na lice mesta, pronašli su "nekoliko žrtava", rekao je Leder.

- Ovo je bila situacija koja se brzo razvijala i haotičan prizor - rekao je.

Policija je tada apelovala na stanovnike da ostanu u svojim kućama sa zaključanim vratima.

Beg "policijskim automobilom"

Napadač, kasnije identifikovan kao zubni tehničar Gabriel Vortman (51), u tom trenutku već je bio u bekstvu. On nije stanovnik tog mesta, već je prema navodima "The Chronicle Heralda", u mestu Portapikue bio vlasnik dve nekretnine. Bio je zaposlen na dve klinike u gradu Dartmut u Halifaksu.

Vortman je sa mesta zločina pobegao prerušen u policajca u "automobilu sa oznakom 28B11, koji liči na automobile koje koristi RCMP", objavljeno je u trenutku potrage na zvaničnom Tviter nalogu policije.

Foto: AP/Photo

 

U jednom od narednih tvitova objavili su da se automobil napadača ipak razlikuje u jednom detalju u odnosu na njihova vozila - prozoru na zadnjim vratima. Takođe, policija je ubrzo potom objavila da napadač nije njihov zaposleni. Nije poznato kako je nabavio policijsku uniformu ni koje je oružje koristio.

Filmska jurnjava

Jurnjava za Vortmanom trajala je punih 12 sati, do nedelje prepodne, a sudeći prema pisanju kanadskih medija, ličila je na akcioni film.

Dok je policija klinke na kojima je Vortman radio u Dartmutu držala pod opsadom, on je ubrzo promenio vozilo i prešao u srebrni "ševrolet", nastavljajući da beži autoputom.

U pojedinim medijima, a zatim i na društvenim mrežama, pojavile su se fotografije zapaljenih policijskih automobila na autoputu. Jedna lokalna stanovnica takođe je posvedočila za kanadski "CBC news" da je tokom nedelje ujutro naišla na dva zapaljena policijska vozila na autoputu. Nije jasno kako se to dogodilo niti je to policija komentarisala.

Višesatna jurnjava za Vortmanom okončana je sutradan, u nedelju, oko podneva kada je on sam stao kod benzinske pumpe udaljene oko 90 kilometara od mesta Portapikue gde su se čuli prvi pucnji.

Foto: AP/Photo

 

Usledio je okršaj sa policijom u kojem je ubijena Heidi Stevenson.

 

 

- Heidi se odazvala pozivu koji je upućen policiji i izgubila život, štiteći one kojima je služila. Dvoje dece izgubilo je majku, a muž je izgubio suprugu. Roditelji su izgubili ćerku i bezbroj drugih izgubili su neverovatnog prijatelja i kolegu - rekao je službenik RCMP-a Li Bergman.

Prijatelji i porodica opraštaju se od policajke na društvenim mrežama navodeći da je bila sjajna osoba, kao i da je bila izuzetno predana poslu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija