• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2020

13:38

NOVO ŠOKANTNO OTKRIĆE ITALIJANSKIH NAUČNIKA Virus se ovde zadržava i do 27 dana IAKO SU TESTOVI NEGATIVNI

Vesti

NOVO ŠOKANTNO OTKRIĆE ITALIJANSKIH NAUČNIKA Virus se ovde zadržava i do 27 dana IAKO SU TESTOVI NEGATIVNI

Podeli vest

Virus Sars-Cov-2, koji je odgovoran za pandemiju Covid-19, aktivan i u suzama zarazenih pacijenata, pozakazalo je istraživanja Nacionalnog Instituta za Infektivne Bolesti Spalancana”, u Rimu, a objavljeni u časopisu “Annals of Internal Medicine”

Polazeći od brisa uzetog iz oka zarazenog pacijenta, koji je imao bilaterali konjuktivitis, istraživači su uspeli da izoluju virus, pokazujući tako da se on moze razmnozavati, ne samo u respiratornim organima, vec i u oku, prouzrokujuci konjuktivitis.

Ovo otkriće ima važne implikacije za opšte zdravlje, pa je rezultat do kojeg su dosli italijanski lekari, prosleđen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Ovo istraživanje pokazuje da oči nisu samo jedan od ulaznih vrata virusa u telo, već i potencijalni izvor zaraze”, komentirala je Konceta Kastileti (Concetta Castilletti) vođa operativne jedinice u laboratoriji klinike Spalanzani u Rimu.

Otkriće je potvrdilo da je neophodno obezbediti odgovarajuća zaštitna sredstava i za lekare oftamologe, za koje se do sada smatralo da su relativno sigurni od rizika zarazom koronavirusom.

Foto: Pixabay

Istraživanje je potvrdilo da brisovi oka mogu biti pozitivni na infekciju i u slučaju kada na uzorcima iz respiratornog sistema nema više vidljivih tragova virusa.

Tri nedelje nakon hospitalizacije pacijenti kod kojih se zaraza testira putem brisa iz respiratornih organa, su negativni na COVID19, dok je uzorak iz brisa oka bio i dalje slabo pozitivan i do 27 dana od početka hospitalizacije.

Biće potrebno dalje istraživanje kako bi se proverilo koliko dugo je virus u suzama aktivan i potencijalno zarazan.

"Ovo je jos jedna kockica u mozaiku koji sastavljamo pokusavajući da otkrijem komplikovanu tajnu ovoga virusa" rekla je generalna direktorica Spalancanija, Marta Branka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija