• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/jutarnji/delji mejl

23.04.2020

09:34

NAUČNICI OTKRILI NEOBIČAN SLUČAJ ZARAZE! Porodica je ručala u restoranu, posle nekoliko dana 9 GOSTIJU DOŽIVELO JE ŠOK!

Vesti

NAUČNICI OTKRILI NEOBIČAN SLUČAJ ZARAZE! Porodica je ručala u restoranu, posle nekoliko dana 9 GOSTIJU DOŽIVELO JE ŠOK!

Podeli vest

Stolovi za kojima su sedile osobe koje su se zarazile nalazili su se na metar udaljenosti od stola za kojim je sedela porodica iz Vuhana, a naučnici dodaju da restoran nema prozore

Članak koji će biti objavljen u časopisu Emerging Infectious Diseases, (Nadolazeće zarazne bolesti) koji izdaje američka federalna zdravstvena agencija Centri za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da se koronavirus u jednom kineskom restoranu s jedne osobe proširio na njih drugih devet zahvaljujući sistemu za klimatizaciju, prenosi Dejli mejl.

Međutim, niko od ostalih 81 gostiju restorana nije zaražen koronavirusom.

U članku je analiziran incident koji se u januarnu dogodio u restoranu u kineskom gradu Guangdžouu u koje je došla porodica iz Vuhana.

Naučnici kažu da je jedan član te porodice bio zaražen, ali da nije imao nikakvih simptoma i da je nakon nešto manje od dve nedelje devet osoba iz tog restorana oboljelo od Kovida-19. Među njima su bili članovi porodice iz Vuhana i još dve grupe koje su sedele za stolovima pored.

 

 

Stolovi za kojima su sedile osobe koje su se zarazile nalazili su se na metar udaljenosti od stola za kojim je sedela porodica iz Vuhana, a naučnici dodaju da restoran nema prozore. U članku stoji da se zaraza restoranom najverojatnije proširila kapljičnim putem.

Međutim, kako kapljice koje čovek proizvede disanjem, pričanjem, kijanjem i kašljanjem u vazduhu ostaju jako kratko i prevale relativno malu distancu, naučnici su zaključili da je sistem za klimatizaciju virus proširio restoranom.

"Kako bi se sprečilo širenje virusa u restoranima, preporučujemo da se osnaže sistemi za nadziranje temperature, poveća udaljenost između stolova i poboljša ventilacija", stoji u članku.

Ovaj članak dolazi u trenutku kada ne postoji konsenzus oko toga kada bi se restorani i kafići ponovno mogli ponovo da budu otvoreni.

Profesor zaraznih bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Vanderbilt Vilijam Šafner rekao je da istraživanje može da poslužiti kao pogled u potencijalnu budućnost ugostiteljstva.

"Mi ćemo se ponovno otvoriti, ali to treba uraditi postepeno, u fazama. Jedna od tih faza uključuje ograničeni rad restorana i popunjavanje istih do pola kapaciteta", rekao je Šafner.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59