• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.04.2020

23:00

ISTOČNA EVROPA ODRŽALA ZAPADU LEKCIJU O KORONI! Bivše komunističke zemlje mnogo se bolje borile sa epidemijom koronavirusa!

Vesti

ISTOČNA EVROPA ODRŽALA ZAPADU LEKCIJU O KORONI! Bivše komunističke zemlje mnogo se bolje borile sa epidemijom koronavirusa!

Podeli vest

Stopa smrtnosti u istočnoevropskim zemljama mnogo je manja nego u bogatim zapadnoevropskim. Analitičari kažu da je to zbog toga što su lideri na Istoku, poput Poljske, Slovačke, Mađarske i Srbije, reagovali zdravorazumski, te su odmah zatvorili granice i uveli karantin. Za razliku od njih, vođe na Zapadu se uopšte nisu snašle

Vlade istočne Evrope mnogo su se bolje izborile sa epidemijom koronavirusa nego Zapadne. Prema statističkim podacima, u istočnoevropskim zemljama smrtnost od korone na milion stanovnika mnogo je niža nego u zapadnoevropskim. Analitičari kažu da su lideri na istoku Evrope, poput Poljske, Slovačke, Mađarske i Srbije, reagovali zdravorazumski, te su odmah zatvorili granice i uveli stroge karantin. Za razliku od njih, vođe na Zapadu se uopšte nisu snašle.

Potpuni apsurd

Stručnjaci primećuju da statički podaci o stopi smrtnosti na milion stanovnika pokazuju apsurd - bogate zemlje na zapadu Evrope, sa mnogo razvijenijim zdravstvenim sistemima, imaju značajno veću smrtnost od onih na istoku. Tako, na primer, Belgija ima najveću stopu smrtnosti na milion stanovnika u Evropi, čak 560, Španija ima 474, Italija 415, Francuska 327, Britanija 267, Holandija 237, a Švedska 192. S druge strane, sve istočnoevropske zemlje, koje su nekada bile pod komunističkim režimima, imaju dvocifrene ili čak jednocifrene stope smrtnosti na milion stanovnika. Rumunska stopa je najviša - 27. Mađarska ima 25, Češka 20, Srbija 15, Hrvatska 12, Poljska 11, Bugarska sedam, Belorusija šest, Ukrajina i Rusija četiri, a Slovačka tri.

Zapadna Evropa

Zemlja               Stopa smrtnosti na miliona stanovnika

Belgija                          560
Španija                         474
Italija                           415
Francuska                     327
V. Britanija                   267
Holandija                      237
Švedska                        192
Švajcarska                   174
Nemačka                        63

Istočna Evropa
 

Zemlja            Stopa smrtnosti na milion stanovnika

Rumunija                      27
Mađarska                       25
Češka                           20
Srbija                          15
Hrvatska                      12
Poljska                         11
Bugarska                       7
Rusija                           4
Slovačka                        3

 

Izuzetak na Zapadu je Nemačka, čiji je istočni deo nekad bio komunistički, a koja sada ima dvocifrenu stopu smrtnosti - 63.

Britanski analitičar Nil Klark objašnjava da Zapad za ovakvu statistiku ima objašnjenje da su "razvijene" zemlje podložnije širenju virusa od istočnih.

- Kažu da stanovnici zapadnoevropskih zemalja više putuju i imaju više turista od istočnih. Dodatno, za razliku od istočnih zemalja, Zapad ima višemilionske gradove, koji pogoduju brzom širenju virusa - kaže Klark.

On ne negira te činjenice, ali ističe da tokom ove pandemije to nije bio presudni faktor u borbi protiv širenja zaraze.

- Lideri istočnoevropskih zemalja pokazali su mnogo više zdravog razuma nego njihove zapadne kolege. Na Istoku su vlasti prvo uradile najočigledniju i najlogičniju stvar kad je sprečavanje širenja virusa u pitanju - zatvorile su granice i uvele karantine - naglašava Klark.

S druge strane, zapadnoevropske zemlje su oklevale sa uvođenjem restrikcija.

- Polovnom marta, kad su sve istočnoevropske zemlje već uvele karantine i zatvorile granice, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da virus nema pasoš i tako svoju liberalnu ideologiju stavio ispred javnog zdravlja. Tek nedelju dana nakon što je istok Evrope zatvoren, na Zapadu je počela da se rađa ideja da bi možda trebalo da preslikaju model istočnih komšija - kaže Klark.

Vakcina BCG prednost

Njegove kolege dodaju da je još još jedan faktor odigrao veliku ulogu u manjem širenju koronavirusa u istočnoevropskim zemljama. To je obavezna BCG vakcina protiv tuberkuloze.

Traže istragu o Džonsonovom odgovoru na krizu

Opoziciona Liberalno-demokratska partija u Britaniji tražila je pokretanje nezavisne istrage o odgovoru premijera Borisa Džonsona na krizu izazvanu koronavirusom.

- Kad prođe ova kriza, biće nam potrebna zvanična istraga, da se zvanično preispita odgovor vlade na pandemiju, kako bismo mogli da izvučemo pouke. Istraga mora imati najveća moguća ovlašćenja s obzirom na šokantan nedostatak zaštitne opreme za osoblje i spor odgovor vlade. Moramo čuti istinu i dati Borisu Džonsonu šansu da odgovori na sva ozbiljnija pitanja - rekao je lider liberalnih demokrata Ed Dejvi.

Džonsona, inače, kritikuju u Britaniji da nije na vreme uveo mere za sprečavanje koronavirusa, te je stopa smrtnosti zbog toga velika. On je na početku epidemije potpuno ignorisao virus i ohrabrivao građane da se ponašaju kao da je sve u redu. Tek dve nedelje kasnije promenio je stav, a onda se i sam razboleo i jedva preživeo.

 

 

- Istočnoevropske zemlje su tokom komunističke ere imale obaveznu vakcinaciju BCG-om. Većina njih je tu obavezu zadržala i posle pada komunizma. Naučnici sada kažu da su kod ljudi vakcinisanim BSG-om manje šanse da ddobiju koronavirus, te da imaju blaže simptome od ostalih. Da je to tačno govori podatak da Španija, koja nema obaveznu vakcinaciju protiv tuberkuloze, ima stopu smrtnosti na miliona stanovnika 474. Susedna Portugalija, u kojoj je BCG obavezan, ima mnogo manju smrtnost, samo 77 - kažu analitičari.

Zbog svega toga, kako ističu, Istočnoj Evropi treba odati počast u vezi sa tim kako se ponela tokom pandemije koronavirusa.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija