• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/news.sky.com

24.04.2020

15:09

"CRNE KUTIJE" IH SPASILE DA NE UMRU OD KORONE! Kako su se lekari dosetili i uz pomoć jednog uređaja promenili sudbinu teško obolelih pacijenata!

Vesti

"CRNE KUTIJE" IH SPASILE DA NE UMRU OD KORONE! Kako su se lekari dosetili i uz pomoć jednog uređaja promenili sudbinu teško obolelih pacijenata!

Podeli vest

Britanski lekari koji se bore protiv virusa KOVID-19 u bolnici u engleskom gradu Varingtonu smanjili su stopu smrtnosti i poboljšali šanse za brzi oporavak od virusa prilagodivši pacijentima mašine za disanje koje se obično koriste za poremećaj spavanja

Lekari su uspeli da modifikuju uređaje poznate kao "crne kutije" koje obično leče apneju, odnosno nagli zastoj disanja za vreme spavanja.

Kliničari kažu da su ranim lečenjem pacijenata sa KOVID-19 „crnim kutijama“ smanjili potrebu za invazivnim respiratorima i da su doživeli znatno brži stepen oporavka.

Tim u respiratornom odeljenju bolnice, koji je vodio dr Mithun Murti, zajedno sa konsultantom Sagar J. Patelom, shvatio je da su jednostavne crne kutije koje koriste u svojoj klinici za poremećaj spavanja izgrađene na istoj premisi kao i mnogo sofisticiranija i skuplja CPAP mašina.

Dr Murti je rekao da veruje da je prilagođavanje jednostavnog uređaja verovatno odgovorno za promenu života i medicinskog ishoda za stotine pacijenata sa KOVID-19 koji su prošli kroz Varington Hospital.

 

 

Kutije, koje su znatno jeftinije od bolničkih verzija, dovoljno su jednostavne da ih pacijenti mogu koristiti kod kuće noću, po pravilu, najviše 12 sati. Lekari na odeljenju intenzivne nege bolnice (ICU) koji su stavljali pacijente na crne kutije čim su stigli na odeljenje, kažu da su se oni veoma stabilizovali, izbegavajući raspirator.

"Često smo videli pozitivnu reakciju u roku od 15 minuta", rekao je dr Mark Forest.

Respiratorski tim u bolnici, radeći u bliskoj saradnji sa svojim kolegama iz intenzivne nege modifikovao je kutije dodajući im vrhunske maske i povezujući ih sa kiseonikom.

Prvo su kutije testirali na kolegama.

Razgovarali smo sa Donom Val, majkom dvoje dece koja je bila prikačena za jednu od crnih kutija. 

"Osećam se mnogo bolje. Počela sam da se osećam bolje skoro odmah. Ne želim da budem statistika. Želim da se vratim kući sa svoje dvoje dece", rekla je.

 

 

Bračni par Harold i Kristin Tomson (64) je Hitna pomoć dovezla do bolnice u teškom stanju, jedva su disali.

"Stvarno sam mislio da se neću vratiti kući," rekao je Harold Tomson koji je odmah bio smešten na intenzivnu negu.

Oči njegove žene ispunjene su suzama.

„Pozdravila sam se s njim i nisam bila sigurna da li ću ga ikada više videti“, rekla je.

Tomson je pet dana koristio crnu kutiju i posle pet dana spreman da sa suprugom ide kući.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija