• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2020

10:34

INDEX "R" ULIVA OHRABRENJE U RAZORENU ITALIJU i istovremeno je njihov NAJVEĆI STRAH: Evo o čemu je reč

Vesti

INDEX "R" ULIVA OHRABRENJE U RAZORENU ITALIJU i istovremeno je njihov NAJVEĆI STRAH: Evo o čemu je reč

Podeli vest

U Italiji peti dan uzastopono opada broj ukupno zarazenih, index “R” koji pokazuje prenosivost je, između 0,2 i 0,7, zavisno od regija, i to ohrabruje.

Upravo ovaj podatak, to jest indeks prenosivosti i apsolutni broj zaraženih treba kontrolisati narednih sedmica i meseci, jer ako se broj zaraženih poveća, Italija rizikuje da ponovo uvede karantin, upozorava predsednik Visokog Instituta za Zdravstvo, Silvio Brusafero.

“Virus cirkuliše manje, međutim, čak i u područjima slabe cirkulacije ima mnogo malih žarišta, pa iako se situacija znatno poboljšala, ne možemo, se sasvim opustiti, a to znači da je situacija i dalje takva da zahteva posebne mere”, poručio je on.

Članovi tehničko-naučnog odbore Vlade i dalje su zabrinuti, pogotovo što je broj umrlih i dalje visok, u zadnja 24 sata 420 osoba je preminulo, upozoravaju na oprez, ali premijer Đuzepe Konte je odlučan da se više ne može odlagati ublažavanje restriktivnih mera koje se odnose na rad preduzeća i kretanje ljudi.

Vlada je najavila za 4. maj ukidanje nekih mera zabrane koje su na snazi poslednja 2 meseca. Preporučila je da se to “otvaranje” obavi na isti način i istovremeno u svim delovima zemlje.

Ali guverner severne regije Veneto, Luka Zaia odlučio je da ubrza proces “otvaranja” pa je već za danas najavio ukidanje nekih zabrana, a među najvaznijim je početak odnosno nastavak javnih radova na putevima.

Od ponedeljka 27. najavljeno je otvaranje fabrika, ukidanje zabrane izlaska na ulice, sportskih aktivnosti na otrvorenom, uz držanje distance na najmanje 2 metra.

Foto: Reuters

 



I dalje ostaje na snazi zabrana okupljanja, otvaranje frizerskih i salona lepote predviđa se tek u drugoj polovini maja, jer je rizik zaraze velik, zbog bliskog kontakta, takođe otvaranje muzeja i arheoloških mesta.

Ko ne bude poštovao mere rastojanja i obavezu nošenja zaštitne maske i rukavica rizikuje da bude kažnjen ili da mu radnja/posao budu sasvim zatvoreni.

Velika nepoznanica je još uvek kako regulisati saobraćaj, gradski i međugradski, pogotovo transport ljudi metrom uz neophodne mere zaštite, kao sto je odstojanje među ljudima.

Samo u Milanu i Rimu, dnevno metro preveze od kuće do posla nekoliko miliona ljudi. U Rimu su probali, ali kako izveštava stampa rezultat probe je bio “grotesktan”.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela mere karantina na celoj teritoriji, koje predviđanju da svi moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska kod lekara, na posao i u kupovinu namirnica ili u apoteku u neposrednoj okolini, a te mere biće na snazi do 3. maja.

Od 4. maja očekuje se prvi talas popuštanja mera kojima je ograničeno kretanje više od 60 miliona građana Italije, ali najverovatnije tokom prvih nekoliko nedelja kretanje van regiona u kojem su građani nastanjeni neće biti moguće.

Foto: AP/Photo

 



Pravila koja će i dalje važiti su međusobna razdaljina od najmanje jednog metra i nošenje zaštitne maske i rukavica u neposrednom kontaktu s ljudima.

Glavno pitanje koje već dugo zanima ljude u Italiji je da li će moći da idu dalje od neposredne blizine svog doma, jer čak ni u nabavku namirnica nisu mogli da idu u drugi kraj grada.

Prema nacrtu plana, to će biti moguće, ali maksimalno u društvu još jedne odrasle osobe i sa decom.

Biće dozvoljene individualne sportske aktivnosti, a odluku o ponovnom otvaranju parkova doneće predsednici regiona ili gradonačelnici.

Restorani i barovi neće biti otvoreni na početku takozvane "druge faze", odnosno prelazne faze ka izlasku Italije iz blokade, ali će biti moguća dostava hrane na kućnu adresu, što je već dozvoljeno u pojedinim regionima.

Najavljeno je da će premijer Italije Đuzepe Konte u narednih nekoliko dana potpisati novi dekret o narednoj fazi suočavanja s epidemijom virusa Kovid-19 u toj zemlji.

Zvaničnici Italije, zemlje sa više od 25.000 umrlih od posledice virusa Kovid-19, što je najviše u Evropi, ističu da će zabrana okupljanja u cilju sprečavanja širenja virusa i dalje biti na snazi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija