• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.04.2020

09:20

EKIPA JE OPREMLJENA I KRENULA JE U KINESKE PEĆINE! Oni su LOVCI NA VIRUSE i od njih zavisi da li će biti nove pandemije!

Vesti

EKIPA JE OPREMLJENA I KRENULA JE U KINESKE PEĆINE! Oni su LOVCI NA VIRUSE i od njih zavisi da li će biti nove pandemije!

Podeli vest

Grupa naučnika istražuje pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, kako bi među populacijom slepih miševa pronašli nove viruse, posebno one iz porodice korone i sprečili nove velike pandemije

Piter Dažak, koji je lovac na viruse već 10 godina, kaže da je do sada u više od 20 zemalja identifikovano oko 500 novih korona virusa, na osnovu 15.000 uzoraka uzetih sa slepih miševa, a da je onaj uzet 2013. iz jedne pećine u Kini mogući predak kovida-19.

Dažak, koji je predsednik EkoHealth Aliance, američke nevladine organizacije specijalizovane za otkrivanje novih virusa i prevenciju pandemija, dodaje da se otkrića prenose u otvorenu biblioteku svih poznatih virusa koji napadaju životinje, prenosi CNN.

Foto: ecohealthalliance.org

Piter Dežak

Na osnovu tih informacija, kako navodi, naučnici mogu da predvide za koje je sojeve najverovatnije da će preći na ljude i na da taj način pripreme svet na nove pandemije kao što je aktuelna panedmija kovida-19.

Cilj istraživanja je da se novi virusi koji napadaju životinje, uključujući korona viruse, identifikuju pre nego što pređu na čoveka.

Foto: Pixabay

Dažek procenjuje da slepi miševi nose do 15.000 koronavirusa, od kojih je do sada poznato samo nekoliko stotina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija