• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

27.04.2020

14:55

LEK KOJI SE PRAVI U SRBIJI POMAŽE PROTIV KORONE? Amerikanci tajno počeli testiranje!

Vesti

LEK KOJI SE PRAVI U SRBIJI POMAŽE PROTIV KORONE? Amerikanci tajno počeli testiranje!

Podeli vest

Lek protiv gorušice koji se proizvodi i u Srbiji možda pomaže u borbi protiv virusa korona, a Amerikanci su već počeli njegovo testiranje u njujorškim bolnicama.

Lek protiv gorušice famotidin jedan je od brojnih koji se eksperimentalno primenjuju na pacijentima obolelim od kovida-19 i ispituju se u SAD, piše „Sajens magazin“, a prenose brojni američki mediji.

Testiranje ovog široko rasprostranjenog leka trenutno je pod izvesnim velom tajne, kako njegove zalihe iz apoteka ne bi bile razgrabljene, kaže Kevin Trejsi, jedan od lekara uključenih u ispitivanje tog medikamenta.

Ovaj lek trenutno dobija 187 najtežih pacijenata, a ispituje se na ukupno više od hiljadu obolelih. Laboratorijska ispitivanja, ali i izveštaji iz Kine, gde je već isprobavan, su obećavajući, tvrde američki mediji.

Trejsi, međutim, ne želi da govori o prvim rezultatima, navodeći da će oni biti poznati za nekoliko nedelja.

Jedan od stručnjaka koji je prvi ukazao na ovaj lek je Majkl Kalahan, iz glavne bolnice Masačusetsa u Bostonu. On, inače, ima veliko iskustvo u epidemijama širom sveta, budući da je učestvovao u suzbijanju epidemije SARS-a 2003. godine, a u januaru ove godine bio je u Hongkongu i kineskoj provinciji Nanđing.

U trenutku kada je izbila epidemija novog virusa korona, Kalahan se u Kini zatekao zbog projekta koji se bavi ptičjim gripom. Zajedno sa kineskim kolegama otišao je u Vuhan kada je tamo izbila epidemija korone.

Kako je rekao, tamo je, zajedno sa kineskim lekarima, primetio da pacijenti stariji od 80 godina, koji pate od gorušice ili čira i koriste famotidin, bolje podnose virus korona, a njihova smrtnost bila je gotovo dvostruko manja u odnosu na druge obolele, što je uočeno proverom medicinske dokumentacije više od 6.000 pacijenata.

Po povratku u SAD, u saradnji sa drugim naučnicima, pokrenuo je laboratorijska ispitivanja materija koje mogu pomoći u borbi protiv virusa korona, a jedna od onih koje su se pokazale dobro bio je i famotidin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija