• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Espresso

27.04.2020

21:23

(VIDEO) KORONA JE SMEŠNA ZA OPASNOST KOJA NAM TEK DOLAZI! Podaci su upravo objavljeni, IMAĆEMO JOŠ SAMO 9 GODINA NORMALNOG ŽIVOTA!

Vesti

(VIDEO) KORONA JE SMEŠNA ZA OPASNOST KOJA NAM TEK DOLAZI! Podaci su upravo objavljeni, IMAĆEMO JOŠ SAMO 9 GODINA NORMALNOG ŽIVOTA!

Podeli vest

Arktički morski led će nestati oko 2029. prema satelitskim snimcima, što će izazvati strašno ubrzanje globalnog zagrevanja i iznenadnu destabilizaciju globalne klime. Ovo će rezultirati katastrofalno neprijateljskim novim uslovima za većinu života na Zemlji, piše na Tviteru novinar i klimatski aktivista Ben Si

Iako klimatski modeli pokazuju da će Arktik tokom leta od 2023 - 2049. biti bez leda (pri čemu jedna projekcija najavljuje 2034. kao verovatniju), naučnici primećuju da satelitski snimci sugerišu da bi se to mogloi desiti skorije nego što se predviđa.

Još jedan nedavni rad potvrđuje da je letnji nestanak arktičkog morskog leda predviđen između 2020. i 2049.

"Do kraja veka pa nadalje, teško je smisliti bilo šta globalno važnije", kažu naučnici.

Arktik - koji je mesto najbržeg zagrevanja na Zemlji - već je ušao u stanje bez presedana koje „preti globalnoj klimatskoj stabilnosti“. Gubitak letnjeg arktičkog morskog leda povećaće snažne i veoma opasne povratne informacije o ledenom moru:

"Jednom kada led nestane, Arktički okean će apsorbirati više toplote iz atmosfere, što će samo pogoršati našu klimu."

Foto: Printscreen

Ovaj komentar (od istraživača koji radi na ugljeniku i hranjivim tvarima iz otpadnih voda u Arktičkom okeanu) najbolje objašnjava ozbiljnost situacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 3 godine

Ovo je katastrofa. Arktik se praktično otopio. A svet vode oni koji bi da se leče domestosom i karantinima, kao u srednjem veku. Posetioce na nebu ćete tek da viđate. Bliski susreti su tu pred nama. A šta ti posetioci žele od ljudske populacije obogaljene pandemijom korona virusom, videćemo. Sada više nema okretanja glave od činjenica koje su vidljive golim okom.

terminator

pre 3 godine

to je i bilo bez leda zašto se zove greenland zelena zemlja i opet prezivili

Vlado

pre 3 godine

Dobro: "...piše na Tviteru novinar i klimatski aktivista Ben Si". Zašto neko ne napiše šta je o svemu ovome objavio naš najveći naučnik Dr. Milutin Milanković (1879-1958) i da sve ovo nema nikakve veze sa ljudskim aktivnostima, već od udaljenosti od Sunca i sa ciklusima Zemlje, kroz koje prolazi. "Milanković je utvrdio 3 osnovna elementa koji se periodično menjaju kroz istoriju. Promene ovih elemenata on dovodi u vezu sa promenom klime. To su: 1. periodična promena položaja Zemljine ose – precesije za ciklus od 22.000 godina, 2. periodična promena eksentriciteta orbite od 105.000 godina i 3. periodična promena nagiba ekliptike od 41.000 godina. Milanković je podrobno ispitao istoriju otkrića ledenih doba i sve argumente i nalaze. S punom nadom da njegova teorija neće naći na prepreke, izneo je numerička izračunavanja proseka osunčavanja i grafike krivih koje su postale poznate kao krive osunčavanja. Krive osunčavanja prikazuju periodične promene pod imenom Milankovićevi ciklusi, koji su postali de-facto standard za astronomsko objašnjenje ledenih doba. Krive su objavljivane u člancima od 1923-1938. godine koje danas nalazimo objedinjene u delu pod naslovom „Kanon osunčavanja Zemlje” iz 1941. godine".

Veronikalake

pre 3 godine

Pobogu sto plasite narod, pa ovo sto se dogadja u svetu lici na Zadnje dane. Jos vi s ledom, uraganima, erupcijama na Suncu, paklenom letu. Popustite malo ionako je psiha kod ljudi veoma labilna.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija