• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: euroactiv

29.04.2020

06:58

ISPLIVALO TAJNO UPOZORENJE ITALIJANSKIH STRUČNJAKA "Ako sada učinimo samo jednu stvar, RAZBUKTAĆEMO OPET VIRUS I TO ĆE IMATI KOBNE POSLEDICE"

Vesti

ISPLIVALO TAJNO UPOZORENJE ITALIJANSKIH STRUČNJAKA "Ako sada učinimo samo jednu stvar, RAZBUKTAĆEMO OPET VIRUS I TO ĆE IMATI KOBNE POSLEDICE"

Podeli vest

Italija je na pragu popuštanja mera nakon katastrofe koju je napravio koronavirus, ali je nepobitna odluka da se te mere moraju postepeno opuštati.

Procureo“ je, kako se u Italiji moglo i očekivati, „veoma tajan“ dokument Tehničko-naučnog odbora koji je 22. aprila upozorio Vladu na moguće katastrofalne posledice prebrzog popuštanja mera zaštita od koronavirusa koji izaziva Covid-19.

Odgovorni stručnjaci, koje predvodi profesor Silvio Brusafrro, razradili su model na temelju veoma zaraznog soja koji je u Italiju došao iz Nemačke.

Prema tom modelu, već bi samo otvaranje škola u ovoj fazi imalo veoma ozbiljne posledice: razbuktalo bi zarazu tako snažno da bi potreba za intenzivnom negom premašila ukupan broj dostupnih kreveta u intenzivnoj nezi u Italiji.

Foto: APphoto

 

Napomenimo da je Italija od početka pandemije više nego udvostručila broj kreveta u intenzivnoj nezi, sa oko 4300 na oko 9000, opremljenih i respiratorima bez kojih mnogi pacijenti ne bi mogli preživeti. Naime, Covid-19 se kod slabijih pacijenata razvija u naglu obostranu upalu pluća, napadajući i srce.

Italijanski Tehničko-naučni odbor smatra automatski riskantnim sve osobe od 60 i više godina. Izuzetaka, naravno, ima u oba smera, ali statistika dosadašnjih slučajeva kaže da je u osoba 60+ rizik smrtnog ishoda nekoliko puta veći nego u osoba 60-. Igraju ulogu, naravno, sistemske autoimune, odnosno hronične bolesti, posebno dijabetes, igra negativnu ulogu debljina, dakle i koncentracija tih faktora kod osoba starijih od 60 godina, ali igra ulogu i slabija odbrambena sposobnost starijeg organizma i ako je zdrav.

Granica od 60 godina može se činiti proizvoljnom u pojedinačnim slučajevima, ali je značajna u opštoj populaciji, sudeći po statistici smrtnih slučajeva.

Kakve onda veze ima škola? Naprosto zato što školska populacija ne živi samostalno i izolovano nego u zajednici dvogeneracijskih ili višegeneracijskih porodica. Može zarazu prenositi i raznositi, a da sama ne pokaže nikakav simptom.

Škola nije izuzetak. Naprosto, u ovoj fazi, bilo u kojem scenariju otvaranja koji bi podrazumevao grupne kontakte, infektivnost bi prešla epidemijski prag i tako pokrenula novi val epidemije.

To objašnjava zabranu okupljanja, dakle i na treninzima ekipnih sportova, a tim više u crkvama, gde glavna populacija nisu ljudi u trećoj deceniju i u naponu snage i fizičke spremnosti.

Odbor je izračunao:

Foto: APphoto

 

- ako rasprostranjenost mera individualne zaštite smanji prenosivost zaraze za 15 posto, scenario otvaranja komercijalnog sektora ne bi izazvalo prelazak epidemijskog praga samo ako bi se  sprečila prenosivost u zajednici na starije od 60 godina.

- Ako pak rasprostranjenost mera individualne zaštite smanji prenosivost zaraze za 25 posto, scenario otvaranja komercijalnog i ugostiteljskog sektora ne bi izazvalo prelazak epidemijskog praga samo ako bi se sprečila prenosivost u zajednici na starije od 65 godina.

Poželjnim smatra smanjenje prenosivosti za 20 posto, ali uz korišćenje mera zaštite (fizička razdaljina, maske, rukavice, pranje i dezinfikovanje ruku), uz mogućnost praćenja kretanja (država će ovih dana ponuditi aplikaciju koju će građani moći da preuzmu dobrovoljno; 58 posto anketiranih izrazilo je spremnost korišćenja te aplikacije), uz porast individualne i kolektivne svesti o opasnosti od pandemije.

Zato Odbor preporučuje progresivno otvaranje uz praćenje kretanja zaraze, i uz jačanje restrikcija pojača li se zaraza.

Poglavar Katoličke crkve papa Franjapozvao je vernike da se povinuju vladinim odredbama protiv pandemije koronavirusa. U utorak je, pre jutarnje mise rekao:

„U ovo doba, kada se dobijaju upustva za izlazak iz karantina, molimo Gospodina da svom narodu, svima nama, udeli milost opreza i poslušnosti prema upustvima, kako se pandemija ne bi vratila.“

Tim jednostavnim i jasnim rečima Papa je na poseban način ublažio ljutitu reakciju Predjedništva italijanske biskupske konferencije, koja je vladina upustva, objavljena u nedelju uveče na konferenciji za novinare, ocenila kao kršenje slobode kulta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija