• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

28.04.2020

17:41

RUSIJA: NEMAMO NIKAKVOG UTICAJA NA GENERALA HAFTARA! Vođa LNA saopštio da vojska preuzima vlast u Libiji! ČEKA SE ODGOVOR TURSKE, SAD, FRANCUSKE...

Vesti

RUSIJA: NEMAMO NIKAKVOG UTICAJA NA GENERALA HAFTARA! Vođa LNA saopštio da vojska preuzima vlast u Libiji! ČEKA SE ODGOVOR TURSKE, SAD, FRANCUSKE...

Podeli vest

Ruski ministar Sergej Lavrov izjavio je da Moskva nema poluge uticaja na komandanta Libijske nacionalne armije Halifu Haftara

Lavrov je izjavio da Rusija ne odobrava saopštenje komandanta Libijske nacionalne armije Halife Haftara da vlast u zemljipreuzima vojska.

- Rusija nema neke poluge uticaja (na Haftara). Mi smo u kontaktu sa svim akterima libijskog konflikta: to je i maršal Haftar i predstavnik predsedničkog saveta Saradž i predsednik parlamenta u Tobruku Agila Saleh i drugi političari, uključujući rukovodstvo državnog saveta. Tamo je bilo formirano mnogo struktura, u skladu sa sporazumom koji je zaključen u Shiratu u decembru 2015. godine - rekao je Lavrov tokom video-konferencije ministara inostranih poslova BRIKS.

- Mi u svim fazama rešavanja libijske krize, tokom svih inicijativa koje su se pojavile u različito vreme, zajedno sa našim francuskim kolegama, Italijanima, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, upozoravali smo da treba, pre svega, ubediti zaraćene strane da se sami dogovore pod kojim uslovima se mogu rešiti problemi svoje države - rekao je ministar.

Podsetimo, sinoć je general Haftar saopštio da raskida sve političke sporazume i preuzima vlast u zemlji.

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradš i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija