• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

30.04.2020

16:59

GLAVNI ŠVEDSKI VIROLOG PRIZNAO DA SU POGREŠILI: Trebalo je više da uradimo da zaštitimo ljude!

Vesti

GLAVNI ŠVEDSKI VIROLOG PRIZNAO DA SU POGREŠILI: Trebalo je više da uradimo da zaštitimo ljude!

Podeli vest

Virolog koji je predvodio opušteniju reakciju na pandemiju korona virusa u Švedskoj priznao je određene greške u reagovanju na krizu jer je danas zemlja zabeležila skoro rekordan broj novoobolelih

Andres Tegnel je rekao da je učinjeno premalo da bi se zaštitili ljudi u domovima za stare, koji, kako se pretpostavlja, čine polovinu preminulih od preko 2.5000 smrtnih slučajeva u Švedskoj.

Govoreći za SVT, on je prihvatio da će se virus zadržati u Vuhanu, ali je dodao i da nema kristalnu kuglu. Ipak, Tegnel ne odustaje od svoje strategije "bez blokade", za koju Švedska smatra da je dugoročno efikasnija.

U Švedskoj je danas zabeležno još 790 slučajeva, prošlog petka ih je bio 812, što je rekord. To znači da je broj zaraženih prešao 21.000, a umrlo je 2.586 ljudi.

 

 

Tegnel je u januaru rekao da nema razloga za brigu, te još naglašavao da nema razoga da se stopira putovanje u Kinu. Zdravstveni zvaničnici su govorili o tome kako je Vuhan sposoban da zaustavi širenje virusa, te su tvrdnje išle dotle da čak Kovid-19 i nije posebno zarazan.

Podsetimo, Tegnel je ranije objasnio zašto je Švedska primenila "opušteniji pristup" epemiji, govoreći da se previše govori o švedskom modelu.

- Kao i druge države, nastojimo da izravnamo krivu virusa, odnosno da usporimo širenje zaraze koliko je to moguće. U suprotnom zdravstvenom sistemu i društvu preti kolaps. Ova bolest ne može da se zaustavi, barem dok ne proizvedemo odgovarajuću vakcinu - rekao je ranije Tegnel za "Nature".

 

 

On je kazao kako su i zakonske mogućnosti ove zemlje bile potpuno drugačije.

- Švedski zakoni o zaraznim bolestima se uglavnom temelje na dobrovoljnoj osnovi, odnosno individualnoj odgovornosti. Jasno je navedeno da građani imaju odgovornost da ne šire infekciju. Prema postojećim zakonima nemamo osnove za zatvaranje gradova. Karantin može da se odredi na manjim područjima poput škola ili hotela, ali ne možemo da zatvorimo čitava geografska područja - pojasnio je on.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija