• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

01.05.2020

08:02

NA VEČNO SMRZNUTOJ ZEMLJI RUSI SU NAPRAVILI ČUDO! "Arktička detelina" je najsurovije mesto na svetu pretvorila u VOJNI KOMPLEKS KOJI PODSEĆA NA HOTEL SA 5 ZVEZDICA!

Vesti

NA VEČNO SMRZNUTOJ ZEMLJI RUSI SU NAPRAVILI ČUDO! "Arktička detelina" je najsurovije mesto na svetu pretvorila u VOJNI KOMPLEKS KOJI PODSEĆA NA HOTEL SA 5 ZVEZDICA!

Podeli vest

Na ostrvu Aleksandrina zemlja, u arhipelagu Zemlje Franca Josifa, smeštena je jedinstvena ruska vojna baza "Arktička detelina", izgrađena za manje od dve godine. Glavni cilj baze je protivvazduhoplovna odbrana, prenosi ruska televizija "Zvezda".

"Arktička detelina" je jedinstveni kapitalni objekat na arhipelagu Zemlje Franca Josifa.

Izgrađena je za manje od dve godine, iako je oko nje samo beskrajna snežna pustinja, koju zapljuskuju vode Severnog ledenog okeana.

Materijali za izgradnju baze dopremani su vojno-transportnim avionima i brodovima, iako se zaliv oslobađa leda svega na par meseci. Upravo zato je i teško poverovati da je donedavno, na mestu deteline, bila samo večno smrznuta zemlja.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Zimi se temperatura na ostrvu često spušta do minus 50 stepeni, a najviša temperatura tokom leta ne prelazi deset stepeni u plusu. Vreme se menja nekoliko puta dnevno: od slabe mećave do olujnog vetra.

Na ovom prostoru žive polarni medvedi, koji često navraćaju u goste i čak bez zadrške zalaze do trema vojne baze.

Detelina se sastoji od nekoliko komfornih stambenih kompleksa. U njima se nalaze tuševi i sve što je neophodno. Na gornjim spratovima postoji i biblioteka s kompjuterskom salom, kao i prava bioskopska sala. Pored su i soba za bilijar, pa čak i vodopad, doduše, mini.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Baza je snabdevena raznovrsnim zalihama koje omogućavaju autonoman život i rad tokom pola godine. Ovde postoji i sopstveni zatvoreni sistem vodosnabdevanja i grejanja. Voda se za potrebe baze crpi iz lokalnih podzemnih jezera.

 

 

Nebo iznad ove arktičke zone kontroliše radarska stanica. Ona vidi sve u radijusu od 300 kilometara. Da bi radarska oprema izdržala surove mrazeve, obložena je visokootpornom tkaninom.

Morske granice arhipelaga pouzdano brane obalski raketni sistemi "Bastion", koji svojim raketama mogu da potope bilo koji nepoželjni brod, pa čak i nosač aviona.

Jedan od glavnih vitalnih delova baze je aerodrom Severne flote "Nagursko". Na njega trenutno mogu da sleću avioni tokom cele godine, a ranije je takva mogućnost bila dostupna samo zimi. S pojavom mraza, na ostrvu je funkcionisala pista na ledu.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Dužina nove piste iznosi 2,5 kilometara. Kako bi ovde mogli da sleću svi avioni Vazduhoplovno-kosmičkih snaga i mornaričke avijacije, uskoro će je produžiti za još kilometar. Materijal za njenu izgradnju dobija se upravo ovde, na ostrvu.

Do dalekih grebena i  udaljenih ostrvskih područja može stići samo čovek.

Do nekih borbenih pozicija može se stići samo običnim skijama, a do drugih, samo motornim sankama ili specijalnim transporterima.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Kako bi se snašli na neosvojenom prostoru, ruski "arktički" vojnici sprovode usiljene marševe. U ovim ekstremnim uslovima, oni nisu naučili samo da prežive, nego i da se zaštite. Specijalne snage su, na primer, savladale pravljenje snežnih igloa. Ove veštine su kao udžbenik za sve ruske oružane snage. Njega će koristiti za dalje osvajanje Arktika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija