• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

02.05.2020

07:32

(VIDEO) AMERIČKA MORNARICA POD UZBUNOM ZBOG RUSKIH PODMORNICA! Mogu da ulove svaku njihovu, a da ih niko ne vidi! PUNI SU IH OKEANI!

Vesti

(VIDEO) AMERIČKA MORNARICA POD UZBUNOM ZBOG RUSKIH PODMORNICA! Mogu da ulove svaku njihovu, a da ih niko ne vidi! PUNI SU IH OKEANI!

Podeli vest

Američki mediji ukazali su na glavni adut ruskih podmornica koji stvara veliku brigu američkoj mornarici. Ruska podmornica klase „Ajkula" i dalje ne dozvoljava američkoj mornarici da spava noću. Posle zatišja nakon propasti SSSR, sada su okeani ponovo puni brutalnih ruskih plovila

Slična situacija je opisana u američkom izdanju Nešnl Interest (The National Interest).

Izvor je napomenuo da su sovjetske podmornice u početku bile „velika sila", ali da su imale značajan propust: „Bile su superiornije u odnosu na mnoge američke podmornice, ali SSSR je za to morao da plati visoku cenu".

Njihov glavni nedostatak bio je povećani nivo buke, ali situacija se dramatično promenila kada je 1983. počela proizvodnja podmornice projekta 971 „Pike" (prema NATO kodifikaciji - „Ajkula").

Rezultat je bio prilično zapanjujuć - nuklearna podmornica, čija se posada, koja je brojala 70 članova, mogla uspešno sakriti od potencijalnih neprijatelja duboko u moru, oko 100 dana.

U isto vreme, ruska podmornica duga 111 metara, zahvaljujući nuklearnom reaktoru od 190 megavata, mogla je da dostigne brzinu od „33 čvora (60 kilometara na sat) i da radi na dubini od 480 metara, odnosno na 200 metara dublje od Američke podmornice klase Los Anđeles."

- Najuznemirujući trenutak za američku mornaricu bio je taj da je Ajkula bila gotovo jednako suptilna kao i podmornice klase Los Anđelesu - rekli su strani stručnjaci i dodali da je to glavni razlog zašto ruske "ajkule" ne dozvoljavaju američkoj mornarici da spava noću.

Ova okolnost navela je Amerikance da shvate gubitak superiornosti u niskoj akustičnosti.
U isto vreme, podmornica 971 „Pike" zabrinula je Amerikance da je „namenjena pre svega „lovu" na podmornice američke mornarice."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tužna istina

pre 3 godine

: „Bile su superiornije u odnosu na mnoge američke podmornice, ali SSSR je za to morao da plati visoku cenu". da bile su toliko skupe kao i ostalo oružje da je na kraju CCCP finansijski propao i raspao se

Marcco

pre 3 godine

To propadanje i uništavanje stotina milijardi vrednog oružja je sprovedeno u vreme "prjateljstva" između Rusije i Amerike, tj. u vreme Gorbačeva i Jelcina, jedne budale i jedne budaletine. To vreme je prošlo.

JA

pre 3 godine

Samo za ove naše domaće i regionalne NATO simpatizere, predavanje !!!????

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija