• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

03.05.2020

07:37

ČOVEKA (81) OBOLELOG OD KORONE PUSTILI IZ BOLNICE SAMO DA BI UMRO KOD KUĆE! Zahvaljujući svom sinu, dogodilo se čudo!

Vesti

ČOVEKA (81) OBOLELOG OD KORONE PUSTILI IZ BOLNICE SAMO DA BI UMRO KOD KUĆE! Zahvaljujući svom sinu, dogodilo se čudo!

Podeli vest

Kada se Surjakant "Suri" Natvani (81) vratio iz bolnice svojoj kući u Velikoj Britaniji za svog sina je imao samo jednu molbu - da ga pusti da umre kod kuće.

Foto: AP/Photo

- Molim te, obećaj mi. Ako treba da umrem, neka umrem ovde. Nemojte me odvesti ponovno u bolnicu - rekao je svom sinu Raju, prenosi CNN.


Međutim, njegov sin nije hteo da prihvati smrt kao opciju, iako je znao da su šanse da njegov otac preživi zarazu koronavirusom veoma male.

Raj je pratio situaciju s Covidom-19 još od januara, gledajući mnogobrojne vesti o prenatrpanim bolnicama u Italiji, o starijim ljudima u Kini koji su često umirali ako su, kao i njegov otac, imali neke druge zdravstvene tegobe. I on sam je prošlog novembra imao srčani udar, i zato se zajedno sa svojim roditeljima, koji su oboje bolovali od hronične plućne bolesti (opstruktivna bolest pluća, KOBP), strogo pridržavao mera ograničenja koje su stupile u Britaniji na snagu 11. marta jer su svi pripadali rizičnoj skupini.

Njegovom ocu se stanje pogoršalo 25. marta. Teško je hodao, izgledao je izmučeno i mada nije imao visoku temperaturu i jak kašalj, Raj je sumnjao da se njegov otac zarazio korona virusom. Sledećeg dana pozvao je hitnu pomoć koja je ustanovila da su pluća njegovog oca ispunjena vodom.

Otac mu je prevezen u bolnicu, ali su lekari vrlo brzo nazvali Raja i rekli kako su 95 odsto sigurni da mu otac ima korona virus, ali da će ga otpustiti i poslati kući. Naime, s obzirom na to da mu otac ima KOPB, lekari u bolnici nisu mogli ništa da urade ako se Suriju stanje pogorša jer njegova pluća ne bi podnela nikakav zahvat.

Pre nego što se otac vratio kući u Vatford, Raj je proveo čitavo popodne čisteći kuću i pripremajući jedan njen deo za oca. Izolovao je majku na drugom spratu, a spavaću sobu roditelja je pretvorio u malo, improvizovano bolničko odeljenje.

Foto: AP/Photo

Napravio je tablicu u koju je zapisivao dnevna čitanja temperature, pritiske i saturacije. Trudio se da otac što više vremena leži na trbuhu jer su lekari rekli da takav položaj pomaže pri oporavku.
Uređaj koji je Suriju spasao život

Raj smatra da je ključni saveznik u lečenju njegovog oca bila činjenica da su u kući već imali uređaj za potpomognuto disanje CPAP koji su znali da koristie zbog očeve bolesti pluća i apneje.

- Lekari su mi savetovali da koristim taj uređaj kada se tati pogorša disanje - rekao je Raj i dodao da je oca na uređaju znao da drži i po 16 sati dnevno ako mu je bilo mnogo loše.

Tri dana nakon što je otpušten iz bolnice, Suri je prestao da jede i rekao je Raju da misli da je došao kraj. Tada je stigao i rezultat testa koji je potvrdio da Suri ima koronavirus, prenosi Telegraf.

Ipak, Raj nije odustajao, i nakon nekog vremena, njegovom ocu je stanje krenulo da se popravlja na bolje. Raj je rekao da je shvatio da će se otac oporaviti kada je počeo da mu prigovara da je napravio loš čaj i da mu donese čips i picu.

Porodični lekar, koji je sve vreme bio u kontaktu s Rajem, rekao je da ne zna šta je tačno pomoglo Suriju, jer je puno njegovih starijih pacijenata umrlo.

- Da li se oporavio zahvaljući brizi porodice ili zato što smo svi pratili njegove biološke podatke, ne znam. Možda je to bila čista sreća i još nije bilo njegovo vreme - rekao je lekar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija