• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2020

10:01

KURC OTKRIO KAKO SE AUSTRIJA NAJBRŽE OD SVIH OPORAVILA OD KORONE! Bili smo brzi i čvrsti, ali svesni smo da NIJE GOTOVO!

Vesti

KURC OTKRIO KAKO SE AUSTRIJA NAJBRŽE OD SVIH OPORAVILA OD KORONE! Bili smo brzi i čvrsti, ali svesni smo da NIJE GOTOVO!

Podeli vest

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da je drugi talas epidemije korona virusa realan scenario i dodao da je pitanje da li će državi poći za rukom da se situacija drži pod kontrolom, odnosno da se zaraza regionalno ograniči, a inficirani brzo izoluju, ili će opet doći do eksponencijalnog rasta

Kurc je, u intervjuu švajcarskom "Bliku", na pitanje da li se Austrija prebrzo vraća normalnom životu ili to druge zemlje rade presporo, rekao da je situacija u svakoj zemlji različita.

- Mi smo brzo i restriktivno delovali i možemo sada brže da idemo u pravcu otvaranja. Međutim to činimo obazrivo, jer moramo stalno pratiti brojke i sprečiti da dođe do drugog talasa - objasnio je on.

BEČKI AERODROM NUDI PUTNICIMA TEST NA KORONAVIRUS! Nova pravila u Austriji!

Upitan kako je Austrija tako brzo preduzela mere, a sada i brzo ide ka otvaranju, Kurc je rekao da je bio u kontaktu sa azijskim državama koje su prethodno prošle krizu i da je Austrija od njih učila.

- Cilj je bio jasan - brzo i čvrsto reagovati kako bi suzbili širenje, a onda brzo ponovo krenuti u pravcu normalnosti i zemlju podići - naglasio je on.

Rekao je da je prošao kroz izazovno vreme, jer su mere donete kada je broj infekcija bio relativno nizak u Austriji, zbog čega je na početku kod pojedinih političara vladala skepsa.

Foto: AP PHOTO

Danas, kako je dodao, pokazalo se da je rana reakcija sprečila najgore.

Kurc je istakao da ne vaga između zdravlja i privrede, jer što „više besni bolest", to je lošije po zdravlje i tako lošije po privredu.

- Italija, Francuska i Španija nisu samo humanitarno najpogođenije, već i ekonomski - ukazao je on dodajući da ne dozvoljava da na njega utiče pritisak.

On je rekao da će Austrija biti obazriva u podizanju privrede, jer bi ponovno zatvaranje bilo najgore po ekonomiju.

NEVEROVATAN PROPUST U AUSTRIJI! Tražiocima azila servirali svinjetinu tokom Ramazana!

Ukazao je da otvaranje prvih radnji nije donelo nikakve negativne posledice po broj infekcija, koji je i dalje ispod 100 dnevno.

Upitan kada će Švajcarci moći ponovo na odmor u Austriju, Kurc je odgovorio da će se to tek narednih nedelja moći proceniti.

Kazao je da postoji stalni kontakt sa švajcacarskom vladom da se pronađe put koji bi dozvolio što više sloboda, uz istovremeno maksimalnu bezbednost.

Na pitanje koje su posledice korona virusa po EU, izrazio je nadu da će Evropa izaći snažnija iz krize.

Foto: AP PHOTO

- Što se naših susedskih odnosa tiče, iako su granice između Austrije i Švajcarske trenutno zatvorene mi smo se nismo udaljili. I dalje smo u dobrom kontaktu sa švajcarskom vladom i imamo dobrosusedske, prijateljske odnose. Podržavamo se, učimo jedni od drugih i pokušavamo što je brže moguće da dođemo do normalnog graničnog saobraćaja - dodao je on.

ČUVENI FRANCUSKI DOKTOR UBEĐEN DA NEĆI BITI DRUGOG TALASA: Zvono jasno pokazuje da korona posustaje

Što se tiče dugoročnih posledica korona krize Kurc je rekao da će Austrija povući pouke i državu učiniti još otpornijom i bolje pripremljenom.

- Što se zdravstvene krize tiče najkasnije sa razvojem leka ili vakcine ona će biti završena. Ekonomske posledice su ogromne. Tu moramo pokušati da što bolje delujemo za brzi povratak. Ali narvano mi kao mala zemlja, ali ni Švajcarska, ne možemo sprečiti sami svetsku ekonomsku krizu - poručio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija