• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.05.2020

17:09

REVOLUCIONARNO! OTKRIVENA ANTITELA KOJA BLOKIRAJU VIRUS DA UĐE U TELO: Holandski lekari na putu do leka za kovid-19!

Vesti

REVOLUCIONARNO! OTKRIVENA ANTITELA KOJA BLOKIRAJU VIRUS DA UĐE U TELO: Holandski lekari na putu do leka za kovid-19!

Podeli vest

Tim holandskih naučnika otkrio je antitela koja sprečavaju da virus Kovid-19 uđe u ljudske ćelije, što bi moglo da dovede do razvoja leka, prenosi portal Sajens dejli (Sciencedaily).

Istraživači sa Univerziteta Utreht medicinskog centra Erazmus i Harbur Biomed (HBM) saopštili su da su identifikovali celo ljudsko monoklonsko antitelo koje sprečava da virus SARS-CoV-2 (COVID-19) prodrte u ćeliju.

Otkriće koje je objavljeno danas na sajtu Nature Communications predstavlja početni korak ka razvoju potpuno ljudskog antitela za lečenje ili sprečavanje Kovida - 19. 

Prema rečima koautora istraživanja Berend Jan Boša, neutrališuće antitelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, pomogne "čišćenje" od virusa ili zaštiti nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu. 

"Ova karakteristika antitela u unakrsnoj neutralizaciji je veoma zanimljiva i sugeriše da može da ima potencijal u ublažavanju bolesti izazvanih korona virusima koji će nastati u budućnosti", rekao je on. 

BUDITE SREĆNI ŠTO STE ROĐENI U SRBIJI! Zašto su Balkanci otporniji od Italijana i Španaca? Naučnici otkrili razlog

Antitelo korišćeno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj leka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa imunitetom.

Razlika između potpuno ljudskog antitela i drugih antitela jeste u tome što se druga antitela prvo razvijaju u drugim vrstama pre nego što budu "humanizovana" kako bi se mogla preneti i na čoveka.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitela bez testiranja na ljudima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija