• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

07.05.2020

13:52

VENECIJA JE  SPREMNA NA NAJGORE! Strahuju od povratka u "normalnost"

Vesti

VENECIJA JE SPREMNA NA NAJGORE! Strahuju od povratka u "normalnost"

Podeli vest

“Vencija je spremna na najgore”, piše predsednica udružzenja "Naša Italija", prof. Lidia Fersoc koja je na čelu udruženja za zaštitu istorijskog, kulturnog i prirodnog bogatstva Italije, jer je uživanje u gradu bez turista, ustupilo je mesto strahu od budućnosti i pesimizmu

U opširnom tekstu, objavljenom na sajtu udruženja, ona podseća kako su stanovnici Venecije bili očarani kada su prvi mesec karantina zbog pandemije koronavirusa otkrili da je voda u Laguni postala kristalno čista, na društvenim mrežama postavljali su slike morkog konjića i riba koje su se pojavile u vodama Venecije i gradskih ulica, trgova i mostova koji su postali vidljivi, i zasijali u punom sjaju, jer nije bilo hiljada turista od kojih se nisu mogle videti. U luci nije bilo velikih brodova, ni aviona koji su sa obližnjeg aerodroma koji su uzletali svakih nekoliko minuta.

Stanovnici Venecije su se ponadali da im posle pandemije može biti čak i bolje, nego pre, piše prof. Fersoc.

Ona podseća da su vlasti, prihvatajući "model razvoja turizma" žrtvvali Veneciju, u toku 60 godina naterali dve trećine starosedilaca da napuste drevni grad, a to je model koji je doveo do zagađenja Lagune i njene vode, povećao taloge u kanalima do opasnog nivoa, uzdrmao temelje zgrada i palata i učinio da nestanu neke od istorijskih građevina. Sve je žrtvovano da bi se što više zaradilo, piše autor članka.



Preživeli Venecijanci, ima ih kako tvrdi autorka, oko 50 hiljada, gušili su se u masi od 30 miliona turista, i ponadali su se da će povratak na normalno stanje, posle pandemije, za njih i njihov grad znaciti nešto bolje.

Ali uživanje u gradu bez turista, ustupilo je mesto strahu od budućnosti i pesimizmu.

Žitelji Venecije znaju da će koronavirus s pre ili kasnije biti savladan, ali strahuju od spekulanata, neki su već dobili mail-ponudu da prodaju svoje stanove, vile.

- U vreme krize se prave poslovi. Na horizontu se već naziru novi projekti koji će stanove i vile prilagoditi turistima. Ponadali smo se da će nas kompanije i vlasnici luksuznih brodova za krstarenje ostaviti na miru. Oni ne mogu da čekaju, bez obzira na ostvareni profiti i žele sto pre da se vrate i to je vrlo verovatno. Istorija nas nije ničemu naučila, Venecija je spremna na najgore - zaključuje u svom test prof. Lidia Fersoc.
 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija