• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Logično

11.05.2020

09:21

DA LI JE KINA ZNALA NEŠTO ŠTO DRUGI NISU? Sada je jasno zašto je spremno dočekala krizu izazvanu koronom, U OVOME JE TAJNA!

Vesti

DA LI JE KINA ZNALA NEŠTO ŠTO DRUGI NISU? Sada je jasno zašto je spremno dočekala krizu izazvanu koronom, U OVOME JE TAJNA!

Podeli vest

Dok je druga najveća svetska ekonomija, Kina, pretrpela prvo privredno smanjenje zbog pandemije Covid-19, neki stručnjaci tvrde da se zemlja već duže vreme pripremala za moguću krizu

RT je razgovarao sa ekonomistima kako bi otkrio da li je Peking predvideo ekonomski pad i o reakciji kineske vlade na njega.

- Niko, uključujući Peking, nije mogao da predvidi dubinu i težinu ove pandemije, posebno kriptične parametre prenosa po kojima se širi virus Covid-19. To je uistinu pandemija, koja se događa jednom u sto godina - rekao je Sorav Gupta, stariji saradnik Instituta za kinesko-američke studije.

FINALNI UDAR PEKINGA NA DUBOKU DRŽAVU! KINA LANSIRALA KRIPTO VALUTU DCEP - ovo će promeniti svet, DOLAR NIKAD BLIŽE PROPASTI!

Prema njegovim rečima, Kina je bila bolje pripremljena, jer je "u puno zdravijoj fiskalnoj poziciji, u poređenju sa većinom naprednih ekonomija i drugih ekonomija u razvoju".

Gupta je objasnio da je nivo duga centralne vlade, kao procenat BDP-a prilično skroman, što znači da na vladinom računu ima dovoljno prostora za politiku povećavanja sredstava. Takođe, nivo duga potrošača, u odnosu na prihode je skroman, pa ni oni ne prevladavaju te slobodno mogu otvoriti svoje novčanike.

Njegove navode ponovio je Endrju Lijang, međunarodni i nezavisni kineski strateg, koji je rekao da je "Kina uvek usmerena na dugoročnu strategiju" i bolje je pripremljena za svaku krizu zahvaljujući državnom kapitalizmu.

- Država može da usmeri velika sredstva i mobilizuje preduzeća i ljude efikasnije od Zapada. Ista sposobnost demonstrirana je tokom azijske finansijske krize 1997-1998. i svetske financijske krize 2008. - rekao je Lijang.

 

 

Prema Temuru Umarovu, stručnjaku za Kinu i centralnu Aziju u moskovskom centru Karnegi, svaka se država nalazi u različitoj ekonomskoj situaciji, pa se i njihov odgovor na pandemiju koronavirusa razlikuje. Iako su neke zemlje najavile brojne pakete ekonomskih podsticaja, Kina se sresredila na oporavak domaće potrošnje, kao i na pomoć malim i srednjim poduzećima, rekao je. Svi analitičari složili su se da ni Kina niti druge zemlje nisu mogle predvideti razmere trenutne krize.

- Postoji cunami negativnih stavova o Kini, koji su nastali kao posledica širenja krize. Amerika je dodatno doprinela lošem stanju. Ali Kina je i dalje druga najveća ekonomija, veća od ostalih zemalja BRIC-a zajedno - rekao je Lijang.

Napomenuo je kako mnogo veći broj zemalja ima Kinu kao svog najvećeg trgovinskog partnera, a ne Sjedinjene Države.

- Usprkos razdvajanju koje su uzrokovale SAD, složenost modernih proizvodnih procesa praktično onemogućava razdvajanje svega od Kine, od materijala poput retkih elemenata do komponenti i delova, pa čak i logistike, s obzirom na to da je većina najvećih svetskih kontejnerskih luka u Kini. Zemlja takođe brzo nadograđuje svoje vrhunske tehnologije, uključujući 5G i veštačku inteligenciju - rekao je on.

 

 

Ne treba tražiti neke ciljane akcije kineske vlade kako bi se pripremila ekonomija zemlje za sledeću krizu, rekao je Sergej Lukonin iz Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose.

Ekonomista, specijalizovan za kineske studije, ukazao je na činjenicu da je kineska ekonomija postala stabilnija u poslednjoj deceniji.

- Sada razumeju kako krenuti dalje - posebno tokom ove krize kada je sve povezano s internetom i digitalnim uslugama.

Prema Gupti, kineska ekonomija biće u porastu kasnije ove godine, a čak će i godinu završiti sa ukupnim pozitivnim rastom.

Neće postojati oporavak u obliku slova V i zasigurno rast neće biti nigde blizu cilja od šest odsto, pre Covid-19. Rast će se više kretati u rasponu od od jedan do dva odsto - rekao je, i dodao:

Ali čak i po ovom niskom standardu, Kina će biti najbrže rastuća ekonomija među glavnim ekonomskim silama ove godine, a Istočna Azija, Azija-Tihi okean, najbrža rastuća ekonomska regija sveta.

SVE O KORONAVIRUSU ČITAJTE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bata Kole

pre 3 godine

E baš vam hvala što ste nam otkrili kinesku "tajnu". Samo ste malo zaboravili da ta ista Kina ima višemilenijumsku tradiciju državnosti, kulture i civilizacije, prema tome to je država spremna za sve i na sve, ali pre svega za pametne, korisne i praktične stvari. Oni sve vraćaju duplo, i dobro, i loše i nikada ne počinju prvi, pa šta god to bilo.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20