• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

13.05.2020

13:28

ZAPADNI MEDIJI UPOZORAVAJU: Sukob sa Turskom će skupo koštati Ameriku!

Vesti

ZAPADNI MEDIJI UPOZORAVAJU: Sukob sa Turskom će skupo koštati Ameriku!

Podeli vest

Izlazak Turske iz programa proizvodnje američke letelice F-35 zbog nabavke ruskih PVO sistema S-400 mogao bi imati veće posledice nego što se pretpostavljalo. Principijelnost bi mogla veoma skupo koštati Pentagon, piše portal "Difens njuz".

Kako navodi portal, lanac isporuka delova za F-35 je prekinut, jer je Turska prestala da proizvodi komponente za trup i stajni trap, iako su predstavnici Pentagona ranije tvrdili da se isporuke nastavljaju. Turske kompanije su imale nameru da proizvedu više od hiljadu delova namenjenih za američku letelicu.

U izveštaju američke Vlade ističe se da ako je proizvođač u avgustu 2017. godine sa zakašnjenjem dobijao oko 2.000 delova, u julu je ta cifra porasla na 10.000. Takođe je naglo porastao deficit rezervnih delova. Na primer u julu 2018. godine nedostajalo je 875 jedinica, a za godinu je ta cifra porasla na više od 8.000.

U izveštaju američke vlade ističe se da su bili primorani da promene proizvodnu traku i da drugačije koriste proizvodne kapacitete kako bi kompenzovali deficit rezernih delova.

 

 

Novi proizvođači delova za F-35 treba da prođu sertifikaciju i testiranja, što će oduzeti mnogo vremena.

Portal navodi i drugi problem – od 2019. godine kompanija „Prat i Vitni“ obustavila je isporuku motora F135 za lovce F-35 zbog neuspelih testiranja.

S-400 uneo razdor u odnose Vašingtona i Ankare

Isporuke najnovijih ruskih protivraketnih sistema S-400, koje su prouzrokovale krizu u odnosima SAD i Turske, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Turska odustane od tog ugovora i da umesto S-400 uzme američke sisteme "Patriot", preteći da će zaustaviti ili potpuno otkazati prodaju najnovijih lovačkih aviona F-35 Turskoj i da će uvesti sankcije. Međutim, Ankara to nije prihvatila.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su SAD prilično smekšale stav kada je reč o S-400. Prema njegovim rečima, Amerika sada samo traži da Turska obeća da neće koristiti te sisteme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija