• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnik

14.05.2020

13:45

RUSKI S-400 NANEO PRVE ŽRTVE AMERIČKIM AVIONIMA PETE GENERACIJE! F 35 izbačeni iz stroja zbog delova koji su se proizvodili u Turskoj!

Vesti

RUSKI S-400 NANEO PRVE ŽRTVE AMERIČKIM AVIONIMA PETE GENERACIJE! F 35 izbačeni iz stroja zbog delova koji su se proizvodili u Turskoj!

Podeli vest

Ankara je bez mnogo pompe izbačena iz programa borbenih aviona F-35 u julu 2019. godine nakon što je odbila da odustane od svojih sistema protivvazdušne odbrane S-400 nabavljene iz Rusije. Pentagon tvrdi da je S-400 nespojiv sa standardima NATO-a za vazdušnu odbranu i kaže da predstavlja potencijalnu pretnju za F-35

Proizvodnja ključnih komponenti za višenamenske borbene avione pete generacije "Lockheed Martin F-35 Lightning II" stavljena je van snage zahvaljujući odluci američkih zakonodavaca da iz programa izbaci Tursku, višeg razvojnog partnera, prenosi Brejking Difens, pozivajući se na izveštaj iz vladine kancelarije.

Prema nadzornoj službi za potrošnju, čak 15 ključnih komponenti za F-35 koje su se proizvodile u Turskoj trenutno se "ne proizvodi po potrebnoj stopi proizvodnje". Takođe, pristigle su informacije i da kompanija "Lockheed" sada ne može da nađe nove dobavljače za 1.005 različitih komponenti koje su ranije pravili turski proizvođači.

Odluka Turske da kupi S-400 ruske proizvodnje dovela je do toga da Vašington zaustavi isporuku F-35 u tu zemlju i da im zapreti sankcijama. Američki zvaničnici takođe su naveli da Turska neće dobiti pristup raketnom sistemu "Patriot" sve dok S-400 sistemi budu raspoređeni u zemlji. Ove nedelje, američki specijalni predstavnik za angažovanje u Siriji, Džejms Džefri, rekao je da je pitanje S-400 najveći krivac za loše odnose između Vašingtona i Ankare.

Poteškoće u nabavci delovala nakon što je isporuka sa Turske strane prestala se povećala pojavom koronavirusa, zbog kog dobavljači kasne sa isporukom.

Prema Agenciji za upravljanje ugovorima o odbrani, agenciji Pentagona koja je odgovorna za administriranje DO-ugovora, "između avgusta 2017. i jula 2019. broj neisporučenih delova koje kasne je porastao sa ispod 2.000 na više od 10.000", sa "čineći otprilike 60 procenata delova koji nedostaju… i za koje su odgovorni 20 dobavljača."


Još jedan problem, napominje GAO, je da samo oko 30 procenata „vodeće prakse proizvodnje“ koju je istaknuo pas čuvar ispunjava unapred definisane standarde kvaliteta, s tim da je 500+ letelica već isporučeno oružanim snagama ne zadovoljavajući standarde pouzdanosti i održivosti.
 

Još jedan problem je da samo 30 procenata isporučenih delova ispunjava zahtevani standard kvaliteta, zbog čega više od 500 aviona koja su već isporučena vojsci ne zadovoljava standarde pouzdanosti i održavanja.

 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JA

pre 3 godine

@ Nile ,, Pa ovaj S 400 ubija Amere F 35 i bez rakete " !!!!???? haaaaa haaaa haaaa

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija