• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

18.05.2020

11:27

ZDRAVSTVENI RADNICI SU POTCENJENI! Šmit: Manje su plaćeni i cenjeni u odnosu na značaj koji imaju!

Vesti

ZDRAVSTVENI RADNICI SU POTCENJENI! Šmit: Manje su plaćeni i cenjeni u odnosu na značaj koji imaju!

Podeli vest

Iskustvo s pandemijom koronavirusa pokazalo je društvenu vrednost pojedinih profesija koje moraju da se ponovo procene u većini zemalja Evropske unije, izjavio je danas evropski komesar za zapošljavanje i socijalna prava Nikolas Šmit, ukazujući na to da su zdravstveni radnici uglavnom potcenjeni

On je u intervjuu za Juroaktiv ukazao na to da su zdravstveni radnici već dugo manje plaćeni i manje cenjeni u odnosu na značaj koji imaju u društvu.

- To mora da se promeni. Moramo ponovo da sagledamo kolika je društvena vrednost profesije a ne samo da uspostavljamo hijerarhiju u visini plata koja ponekad ne odgovara društvenoj vrednosti -rekao je Šmit.



Dodao je da je kovid-19 povećao već postojeće probleme na evropskom tržištu rada.

- Evolucija tržišta rada odvijala se i pre pandemije. U mnogim zemljama u porastu su manje sigurni vidovi rada koji pogađaju posebno mlade ljude, kao što su skraćeno radno vreme i samozapošljavanje. To je deo nove realnosti na kojoj moramo da radimo jer to nije perspektiva za ljude - rekao je Šmit.

Ukazujući na činjenicu da se previše pažnje poklanja fleksibilnosti a da je bezbednost "zaboravljena", on je istakao da tokom pandemije mnogi ljudi nisu imali socijalnu zaštitu, pa samim tim ni primanja kada su izgubili posao.

- Moramo da poboljšamo uslove rada i vratimo radnička prava - zaključio je Šmit.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija