• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

22.05.2020

17:36

NATO PUCA PO ŠAVOVIMA! NEMAČKA OTKAČILA TRAMPA, NEĆE DA IZLAZI IZ SPORAZUMA SA RUSIJOM! Merkelova povukla potez koji će srušiti zapadnu vojnu alijansu?!

Vesti

NATO PUCA PO ŠAVOVIMA! NEMAČKA OTKAČILA TRAMPA, NEĆE DA IZLAZI IZ SPORAZUMA SA RUSIJOM! Merkelova povukla potez koji će srušiti zapadnu vojnu alijansu?!

Podeli vest

Dok je zatražio od drugih država da ubede SAD protiv napuštanja Sporazuma o otvorenom nebu, Berlin je saopštio da će se držati pakta o izgradnji poverenja, ističući na taj način granice koliko su saveznici NATO-a spremni da slede svaki novi neočekivan potez Vašingtona

Američki predsednik Donald Tramp u četvrtak je službeno potvrdio nameru svoje vlade da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu iz 2002. godine koji omogućava letove uzajamnog nadzora nad teritorijama 35 zemalja potpisnica.

Taj potez nije dobro primljen na drugoj strani Atlantika, a nemački ministar odbrane Anegret Kramp-Karenbauer je saopštila da "žali" zbog te vesti.

- Sve strane moraju učiniti sve što je potrebno da bi se očuvao ovaj važan sporazum i sprečiti Sjedinjene Američke Države da istupe.

Nemačka će se „nastaviti pridržavati sporazuma", rekla je Kramp-Karenbauer i dodala da će se reči Berlina uskladiti sa delima. Nemačke oružane snage su već uložile u nabavku nove letelice u skladu sa Sporazumom, koja će biti „važan doprinos" u održavanju Sporazuma.

Dok je objašnjavao odluku o istupanju, Tramp je neočekivano pokazao prstom na Rusiju, tvrdeći da se "nije pridržavala sporazuma, pa ako se oni ne pridržavaju, mi ćemo se povući." Demarš će, veruje on, učiniti da se Moskva "vrati" i daće "želeti da napravi novi sporazum".

RAZOTKRIVENA NAJVEĆA KORONA OBMANA! Amerikanci su pre Kineza oboleli od korone, postoji dokaz da je virus nastao u SAD!

Ranije su zvaničnici Bele kuće ustvrdili da Rusija ograničava letove preko određenih područja, uključujući Severni Kavkaz i Moskvu.

Rusija je, sa svoje strane, potpuno odbacila američke tvrdnje. Ograničenja letova su bili ili „recipročan" odgovor na slična ograničenja koja su nametnuli američki saveznici, ili su određena samim Sporazumom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

MAKRON ŽESTOKO UZDRMAN! Stranka francuskog predsednika se osipa, izgubio je većinu u parlamentu - PADA LI VLAST U FRANCUSKOJ?!

Povlačenje SAD-a naneće udarac „prilično krhkom balansu odnosu strana", upozorava se u saopštenju. Stoga ne samo da će negativno uticati na Sporazum, već i evropsku bezbjednost u celini, dodaje se u saopštenju.

Ipak, Moskva ne veruje da će evropske članice Sporazuma slediti SAD u povlačenju, jer, kako je jednom rekao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, oni razumeju da on „ima vrednost kao instrument obezbeđivanja poverenja, predvidivosti i transparentnosti".

Foto: AP/Reuters

Saopštenje Nemačke da će nastaviti da se pridržava Sporazuma izgleda da pojačava tu percepciju. Iako pažljivo formulisana, intervencija ministra odbrane mogla bi takođe nagovestiti na transatlantske veze između Vašingtona i NATO saveznika u Evropi doživljavaju eroziju zbog ponašanja SAD-a.

Prošle godine, SAD su se povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa koji su potpisale sa SSSR-om 1987. godine, ponovo se pozivajući na nepridržavanje Rusije, a što je Moskva žestoko negirala.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija