• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2020

14:09

BACILI SU LJUDIMA POJAS ZA SPASAVANJE, A SAD STIŽE VREME ZA NAPLATU! Od korone najviše profitirali talibani, narkobande i mafijaši! Ozbiljno upozorenje američkih eksperata!

Vesti

BACILI SU LJUDIMA POJAS ZA SPASAVANJE, A SAD STIŽE VREME ZA NAPLATU! Od korone najviše profitirali talibani, narkobande i mafijaši! Ozbiljno upozorenje američkih eksperata!

Podeli vest

Američki spoljnopolitički magazin "Forin polisi" ocenjuje da su neadekvatne reakcije i mere mnogih zemalja na pandemiju kovida-19 stvorile vakum u funkcionisanju, što koriste talibani, narko-karteli, mafijaši...

Vlasti Avganistana suočile su se sa kritikama zbog neadekvatne zdravstvene kontrole onih koji prelaze granice te zemlje, uključujući granicu sa Iranom, koji se pod snažnim udarom korona virusa našao u ranoj fazi pandemije.

Tu su na scenu stupili talibani, koji tvrde da sprovode mere izolacije za povratnike iz Irana, kao i da su čak uspostavili sopstvene karantinske centre, a deo šire propagandne strategije te pobunjeničke grupe su i video snimci i saopštenja u kojima se sugeriše da je širenje korona virusa obuzdano u područjima pod njihovom kontrolom.

TEORETIČARI ZAVERE SU BILI U PRAVU, KORONA JE NEČIJI BIZNIS PLAN! Firma koja je najavila pravljenje vakcine za 24 sata zaradila neverovatnu sumu!

Po rečima Ešli Džekson, eksperta za konflikte i naoružane grupe, civili pod upravom talibana i pored toga će nesrazmerno mnogo ispaštati zbog pandemije, budući da rastuće nasilje u zemlji onemogućava pristup zdravstvenim uslugama i funkcionisanje lanaca snabdevanja.

Foto: AP PHOTO

- Bilo bi dobro da donatori pomoći i agencije otvoreno priznaju da pobunjenici imaju suštinski važnu ulogu, i da ih pozovu da povuku konkretne poteze radi sprečavanja širenja virusa i da olakšaju rad zdravstvenih službi - navodi Džeksonova, ističući da će, u suprotnom, talibani verovatno nastaviti da koriste pandemiju za svoje potrebe.

U zemljama poput Meksika, Brazila i El Salvadora, došlo je do porasta nasilja sa smrtnim ishodom čiji su vinovnici bande kriminalaca i narko karteli.

Oni koriste pandemiju za izgradnju "meke moći" time što ugroženom stanovništvu obezbeđuju neophodne potrepštine i usluge, a u mnogim getima, preventivne mere izolacije i policisjki čas ne sprovodi policija, nego pripadnici kriminalnih grupa.

Foto: AP/Photo

Nasilje u Kolumbiji

Usled nedovoljnog vođstva vlade, privlačnost ovih grupa možda raste, ističe kanadski istraživač Robert Maga, upoređujući sadašnju situaciju u tim državama sa onom u kojoj su, posle Drugog svetskog rata, u svojim zemljama zabeležile italijanska mafija i japanske jakuze.

U Italiji, ekonomsko posrtanje usled pandemije stvorilo je vakuum koji ponovo koristi mafija.

PIJACA IZ NOĆNE MORE! Ove slike lede krv u žilama: Sveže pečene slepe miševe i iznutrice pitona prodaju kao pljeskavice, poslastica - prepečeni pas! (UZNEMIRUJUĆI FOTO/VIDEO)

I pored toga što na jugu te zemlje udar pandemije nije toliko snažan, mere izolacije ostavile su bez posla desetine hiljada ljudi koji rade "na crno".

Opštinske vlasti presporo distribuiraju pomoć koju šalje italijanska vlada, omogućavajući organizovanom kriminalu da se pojavi u takvoj ulozi, kao što je slučaj u Napulju, gde mafija deli hranu i novčane zajmove.

Foto: Reuters/Antonio Parinello

Palermo

U Palermu, brat lokalnog mafijaškog bosa viđen kako distribuira pakete sa hranom u najsiromašnijem delu grada.

Međutim, ova pojava nije ostala bez odgovora lokalnih vlasti, koje su uvele programe pomoći u hrani i novcu u nameri da spreče mafiju da koristi tešku materijalnu poziciju u kojoj se našao deo stanovništva.

- To što se Palermo decenijama bori protiv mafije smatram prednošću, jer već znamo kako da uzvratimo. Samo je potrebno da budemo što brži, i izborićemo se i sa ovim - kaže gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando za "Forin polisi".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija