• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

24.05.2020

07:14

OSVAJANJE ZA POTREBE RAJHA! Grob jednog naciste još uvek stoji u DŽUNGLI AMAZONIJE! (FOTO/VIDEO)

Vesti

OSVAJANJE ZA POTREBE RAJHA! Grob jednog naciste još uvek stoji u DŽUNGLI AMAZONIJE! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Grob nemačkog naciste duboko u amazonskoj prašumi stoji i danas kao podsetnik na nacističke planove i namere.

Na grobu u jednom brazilskom selu na krstu je nacrtana nacistička svastika i natpis: "Žozef Grajner preminuo je na ovom mestu od groznice, 2. januara 1936. godine, u službi nemačkoj nauci".

Mnogo se pisalo o bekstvu nacističkih zločinaca posle Drugog svetskog rata u Južnu Ameriku, međutim nacisti su pre toga krenuli u naučni pohod u amazonsku prašumu.

Od 1935. do 1937. godine, nacistički naučnici i istraživači predvođeni Oto Šulc-Kampfenkelom, probijali su se kroz brazilsku prašumu u blizini granice sa Francuskom Gvajanom. Skupljali su životinjske lobanje, artefakte od urođeničkih plemena, botaničke primerke i beležili topografske odlike reke Jari.

Nemački istraživači bili su smešteni u blizini plemena Aparaija i istraživali floru i faunu, i proučavali indijansku kulturu.

Tokom pohoda jedan od nemačkih pomoćnika Žozef Grajner je preminuo u džungli, a preživeli su postavili ogroman krst, i na njega naslikali kukasti krst koji stoji u prašumi i dan danas.

Film koji su naučnici snimili u Brazilu po povratku u Nemačku u bioskopima je postigao velik uspeh, ali osim filma zoolog Šulc-Kampfenkel došao je na ideju nastanjivanja tog prostora, odnosno osvajanja za potrebe Rajha.

On je osvajački plan je tokom Drugog svetskog rata predstavio Hajnrihu Himleru, ali plan je ostao neispunjen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

FIRER ISPRED BUNKERA POSMATRA KAKO BERLIN PADA! Ovo je poslednja slika Adolfa Hitlera, par sati kasnije bio je MRTAV! (FOTO)
Planeta

FIRER ISPRED BUNKERA POSMATRA KAKO BERLIN PADA! Ovo je poslednja slika Adolfa Hitlera, par sati kasnije bio je MRTAV! (FOTO)

Neposredno pre nego što je zajedno sa svojom ljubavnicom Evom Braun izvršio samoubistvo u svom bunkeru 30. aprila 1945. Adolf Hitler je izašao na otvoreno da, sa jednim SS oficirom, pogleda štetu nastalu nakon bombardovanja saveznika. Tako je nastala ova fotografija za koju se veruje da je poslednja na kojoj se vidi čovek koji je izazvao Drugi svetski rat.

30.04.2020

14:31

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija