• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

25.05.2020

16:14

AMERIKA DEPORTACIJAMA IZVOZI VIRUS U LATINSKU AMERIKU! Dojče Vele izneo šokantne tvrdnje!

Vesti

AMERIKA DEPORTACIJAMA IZVOZI VIRUS U LATINSKU AMERIKU! Dojče Vele izneo šokantne tvrdnje!

Podeli vest

SAD su strigo ograničile ulazak u zemlju tokom pandemije, ali istovremeno se odvijaju letovi za latinoameričke zemlje i avioni su puni osoba koje se deportuju u zemlje porekla, piše DW i ukazuje da su mnogi od njih zaraženi koronavirusom

U komentaru se ističe da je Vašington izložen kritici da takvom bezobzirnom praksom izvozi virus u zemlje čiji zdravstveni sistemi ne mogu da izađu na kraj sa zarazom.

Haiti, zemlja sa jedanaest miliona stanovnika, ima 60 respiratora, a tek nakon objavljivanja izveštaja u listu Majami herald, zaustavljeno je proterivanje petorice građana Haitija koji su zaraženi virusom.

- Američka vlada je suodgovorna za širenje pandemije - napisala je Arijana Sojer, koja se u nevladinoj organizaciji Hjuman rajts voč bavi pitanjima imigracije.

Ona ukazuje da je američka imigraciona služba proterivala ljude čiji je test na korona-virus pozitivan, uprkos ograničenjima putovanja širom sveta i preporukama zdravstvenih stručnjaka.

Gvatemala je među zemljama koje su najteže pogođene takvom američkom praksom, a vlada te države je prethodnih nedelja nekoliko puta odbila da odobri letove iz SAD, ali ona ipak ne želi da uđe u ozbiljniji sukob sa moćnim Vašingtonom.

DW navodi da je jedan visoki činovnik Trampove administracije izjavio za magazin Njujorker da "SAD nemaju vremena za gluposti Gvatemale" i da "prinudno vraćanje mora da bude nastavljeno". Takođe, Tramp je zemljama koje odbijaju da odobre takve letove zapretio sankcijama.

JOŠ JEDNA ZEMLJA ZA BLISKOG ISTOKA OKREĆE LEĐA AMERICI!? Predsednik razgovarao sa Putinom o miru u Siriji!

Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroj tvrdi da 50 do 75 odsto deportovanih imaju korona virus. Međutim, kada se predsednik Gvatemale Alehandro Ðamatei zvanično žalio na visok procenat zaraženih, Vašington je poslao svoje zdravstvene stručnjake u Gvatemalu.

Oni su pregledali 12 slučajno izabranih osoba koje su stigle deportacionim letovima iz SAD i sve su, prema podacima predsednika Gvatemale, bile pozitivne na korona virus.

Ministar zdravlja Gvatemale je nazvao SAD "Vuhanom američkog kontinenta", što je aluzija na kineski grad gde je izbila epidemija.

Na insistiranje vlade Gvatemale, američke institucije nadležne za deportaciju su učinile neke ustupke, pa će tako osobe koje su predviđene za prinudan povratak biti pregledane. Ko bude imao temperaturu veću od 37,2 neće ući u avion, već ide u karantin.

Preglede, međutim, obavljaju državni činovnici koji nisu medicinski obrazovani, pa se postavlja pitanje da li će taj pregled zaista biti kompetentan.

Nekoliko demokratskih senatora, među kojima su bivši predsednički kandidati Berni Sanders i Elizabet Voren, zatražili su da svi migranti pre deportacije budu testirani.

- Prisilnim slanjem osoba koje su zaražene korona virusom u zemlje porekla krše se humanitarni i zdravstveni standarde, koje naša zemlja u doba pandemije mora da poštuje - kažu senatori u pismu koje je upućeno državnom sekretaru Majklu Pompeu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija