• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

31.05.2020

23:30

(VIDEO) BRUTALAN ODGOVOR MOSKVE, NIJE BODEŽ U SRCU EVROPE, VEĆ U SRCU - NATO! Kaljingrad je najveća noćna mora Amera i Londona!

Vesti

(VIDEO) BRUTALAN ODGOVOR MOSKVE, NIJE BODEŽ U SRCU EVROPE, VEĆ U SRCU - NATO! Kaljingrad je najveća noćna mora Amera i Londona!

Podeli vest

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD - Robert O'Brajen - nazvao je vojnu infrastrukturu u ruskom regionu Kalinjingradom "bodežom u srcu Evrope"

Ocenio je da su ruske vlasti Kalinjingradsku oblast navodno pretvorile „u zatvorenu vojnu bazu".

Još je optužio Rusiju da je oružje u Kalinjingradu "namenila zemljama EU, pre svega baltičkim državama". I naveo da je Moskva bila zabranila letove zapadne izviđačke avijacije iznad Kalinjingradske oblasti iako na to nije imala pravo s obzirom na Sporazum o otvorenom nebu.
        
Verujući da na taj način "neodoljivo poentira", rekao je na kraju i ovo:

- Kalinjingrad bi, zbog svog geografskog položaja, mogao da postane trgovačko središte, centar turizma i socijalnih kontakata Rusije i zapadne Evrope. Nažalost, ruske vlasti pretvorile su ga u zatvorenu vojnu bazu, napunjenu savremenim oružjem i raketama. Cela situacija u Kalinjingradskoj regiji je, što je za žaljenje, propuštena šansa za Rusiju i Evropu".
        
O'Brajen se povodom Kalinjingrada pokazao kao pravi Amerikanac. Jer, i inspektori Pentagona su u martu, zajednom sa svojim vojnim vazalima iz Litvanije i Estonije, izveli novi posmatrački let iznad Kalinjingradske oblasti.
        
Naravno, Rusija „bodež u srcu Evrope" nije ostavila bez svoje reakcije.
        
Gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov nazvao je O'Brajenove ocene i stavove  površnim. Ukazao mu je da Kalinjingradska oblast ima godišnji rast turizma na nivou 17-20 odsto.
        
Senator i spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov poručio je OžBrajenu, a i svima u SAD koji misle kao on, da bi im bilo bolje da ćute:
        
- Kad Amerikanci prestanu da šalju ratne brodove u Crno, Baltičko i Barencovo more, dakle - hiljadama kilometara daleko od Sjedinjenih Država, kad u Evropi ne budu držali 150 nuklearnih bombi i 60 hiljada vojnika, imaće pravo da nešto kažu i o Kalinjingradu".
        
Prvi zamenik predsednika Odbora Državne Dume za odbrane za odbranu, Aleksandar Šerin, poručio je Trampovom glavnom savetniku:
        
- Evropa nema ruski bodež u srcu. Srce i mozak Evrope su u Sjedinjenim Državama. A to znači da je srce Evrope potpuno sigurno.

A zašto i OžBrajen Kalinjingradskiu oblast naziva "bodežom u srcu Evrope" otkrio je je  komandant američke avijacije u Evropi general Džefri Harigan.

Priznao je da su Oružane snage SAD razradile plan za neutralisanje protivvazdušne odbrane Kalinjingradske oblasti. Zato što ruske zenitne, protivbrodske i kopnene rakete mogu ugrožavati veći deo teritorije zemalja NATO.

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Onlajn-izdanje Breaking Defense prenelo je i ove njegove reči:

- Ako bude potrebno da uništimo IADS (integrisani sistem PVO) ruske Kalinjingradske oblasti, neka niko ne sumnja da ćemo to učiniti. Već imamo plan kako da to izvedemo. Mi se za to spremamo. Stalno poboljšavamo planove čiji je to deo i bićemo spremni da ih realizujemo, ako to postane neophodno".
        
Bivši prvi general ruske armije za PVO Ajteč Bižev ocenio je da „Hariganov plan" nije moguće realizovati:

- Kalinjingradsku oblast štiti i pojačana PVO Baltičke flote. A sa kopna - cela divizija PVO. Sjedinjene Države nemaju čime da pariraju PVO Kalinjingradske oblasti. Ona je u stanju da izdrži prvi nalet NATO-avijacije, ma koliko masovan i moćan bio.

Moskovski mediji prenose da su lanseri S-300 i S-400 u stanju da istovremeno ispale stotine zenitnih raketa, a da bi tek potom žna scenuž izašli „Iskanderi koji bi uništavali natovske aerodrome, štabove, skladišta municije...

Vojni ekspert Aleksandar Goljc smatra da se Harigan oglasio zato što u Monsu i Pentagonu shvataju da Rusija iz Kalinjingrada može onemogućiti slanje pojačanja na istok vazdušnim i pomorskim putem. Za NATO su, naglašava Goljc, najveća opasnost krstareće rakete pomorskog baziranja.

Po njegovoj proceni, SAD bi u slučaju rata u Baltičko more poslale desetine i desetine ratnih brodova i podmornica koje bi svu svoju vatrenu moć obrušile na Kalinjingradsku oblast.

Rusija bi upotrebila obalske raketne sisteme "Bal" i "Bastion", "Iskandere" i krstareće rakete "Kalibar".

Goljc zaključuje: „Nadam se da će se u Pentagonu na vreme setiti da bi udar na Kalinjingradsku oblast ne bi mogao da ostane na tome i da bi se pretvorio u veliki rat Rusije i SAD u kojem ne bila uništena Kalinjingradska oblast, već - život na planeti".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija