• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2020

10:14

ITALIJANI PROŠIRUJU ODELJENJA INTENZIVNE NEGE, STRAHUJU OD DRUGOG TALASA! Ova promena na plućima najviše brine lekare!

Vesti

ITALIJANI PROŠIRUJU ODELJENJA INTENZIVNE NEGE, STRAHUJU OD DRUGOG TALASA! Ova promena na plućima najviše brine lekare!

Podeli vest

Italijansko udruženje pulmologa saopštilo je da će, nakon preležane zaraze od Kovid19, 30 odsto pacijenata imate hronične disajne probleme jer zapaljenje pluća izazvano korovavirusom i ožiljci koji nakon bolesti ostaju, mogu zauvek oštetiti pluća


“Ta ostećenja mogu biti podloga za druge bolesti, za drugo vanredno stanje u budućnosti, i zato moramo ojačati odelenja pulmologije”, izjavio je pulmolog dr Luka Rikeldi.


Da bi bolje sagledali epidemiološku situaciju i pripremili se za eventulano drugi talas koronavirusa, italijanske vlasti su pokrenule testiranje 350 hiljada građana putem serioloških testova.

Ministar zdravstva Roberto Speranca apelovao je na građane da se odazovu pozivu jer “moramo biti spremni za eventualno novi talas epidemije koji najavljuju brojni naučnici i stručnjaci. U tom cilju povećali smo broj ležajeva u intenzivnoj nezi za 110 odsto”, rekao je ministar Speranza i pozvao građane da “učešćem u istraživaju učine uslugu domovini i celom drustvu”.

Predsednik Akademije nauka “Lincei” Džordžo Parisi izjavio je, kako prenose mediji “da je epidemiološki rezultat dobar nakon postepenog smanjena mera zabrane 4. maja, ali da treba biti oprezan jer svi do sada poznati rezultati zaraze mogu biti samo vrh ledenog brega”.

 

 


Eventualne posledice “koktel movide” mladih Italijana za protekli vikend kada su lumpovali zajedno do jutra ne postujući mere zabrane nošenja zaštitne maske i međusobne distance, biće poznate tek za dve do tri nedelje koliko traje inkubacija nakon zaraze.

"Kod mladih virus se širi tajno i bez simptoma. Znaćemo tek kada bolest prenesu na roditelje" rekao je šef tima za vanredne situacije regije Pulja, Pierluidzi Lopalko.

 

 

Italija je najavila za 3. juni otvaranje međuregionalnih granica. Konačna odluka će se doneti na osnovu analize 21 parametra koje je vlada usvojila za merenje nivoa zaraze.

Ukoliko svi parametri i u svim pokrajinam budu niski, međuregionale granice će biti otvorene.To je veoma važno jer se za 15. juni planira otvaranje granica među zemljama Evropske Unije, što će biti moguće samo ako nivo zaraze bude nizak.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija