• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.05.2020

23:45

RAT U AMERICI! Rasni incident ponovo pokrenuo krvave nerede

Vesti

RAT U AMERICI! Rasni incident ponovo pokrenuo krvave nerede

Podeli vest

Demonstranti u Mineapolisu i Los Anđelesu sukobili se s policijom, palili i pljačkali prodavnice iz protesta što je policajac belac ubio crnca Džordža Flojda (48) prilikom hapšenja. Policija odgovorila suzavcem i gumenim mecima. Jedan učesnik protesta ubijen tokom pljačke

Pravi rat izbio je na ulicama Mineapolisa i Los Anđelesa u SAD tokom protesta zbog toga što je policajac belac ubio crnca Džordža Flojda (46) prilikom hapšenja. U Mineapolisu, gde se taj incident dogodio, demonstranti, od kojih su neki bili i naoružani vatrenim oružjem, uništili su policijsku stanicu, palili su i pljačkali prodavnice, tokom čega je jedan o njih ubijen. U Los Anđelesu su učesnici protesta blokirali autoput i sukobili se s policijom. Snage reda u oba grada upotrebile su suzavac, biber-sprej i gumene metke kako bi rasterale demonstrante.

(FOTO/VIDEO) HAOS U AMERICI! GORI POLA GRADA! Zgrade i automobili u plamenu, ima MRTVIH!

Preterana sila

Neredi su izbili nakon što se na internetu pojavio snimak policajca Dereka Šovina (44), koji je kleknuo na Flojdov vrat i kolenom mu prekinuo disanje tokom hapšenja u ponedeljak. Prema navodima policije, Šovin je sa dvojicom kolega uhapsio Flojda, koji je u prodavnici u Mineapolisu pokušao da iskoristi falsifikovane dokumente. Policajci su ga našli drogiranog u kolima ispred prodavnice. Prema svedočenju patrole, Flojd se opirao hapšenju, te ga je Šovin oborio na zemlju i stavio mu koleno na vrat da bi ga onesposobio dok mu stavlja lisice.
Međutim, na snimku objavljenom na internetu vidi se da je situacija bila drugačija. Flojd uopšte nije pružao otpor, a Šovin ga je ipak oborio na zemlju i kolenom mu zaustavio disanje. Čak sedam minuta držao mu je koleno na vratu, a za to vreme Flojd ga je molio da ga pusti jer ne može da diše. Crnac je tokom tog hapšenja umro.

Nakon što se na snimku videlo da je policajac bio preterano nasilan prema Flojdu, koji nije bio naoružan, građani Mineapolisa izašli su na ulice u utorak i sredu. Oni tvrde da je Šovin ubio Flojda s namerom samo zato što je crnac i zahtevaju da policajac belac za to odgovara. U početku su protesti bili mirni. Na ulicu su izašli samo pripadnici pokreta Životi crnaca su važni, koji su nosili transparente: "Dosta je bilo rasnih ubistava", međutim, protesti su se onda pretvorili u nasilne.

Velika grupa demonstranata napala je policiju, gađajući je kamenicama, flašama i drugim predmetima, pa su snage reda odgovorile suzavcem, biber-sprejom i gumenim mecima. U sredu, drugog dana protesta u Mineapolisu, učesnici protesta su razbili policijsku stanicu i opljačkali i zapalili nekoliko prodavnica. U jednoj od pljački vlasnik prodavnice ubio je naoružanog nasilnika, koji ga je napao.

Poziv na mir

Šef policije Mineapolisa Džon Elder potvrdio je da je jedna osoba ubijena tokom nasilnih protesta, a da je desetak povređeno. Guverner države Minesote, u kojoj se nalazi Mineapolis, Tim Volc apelovao je na demonstrante da se smire, kao i porodica ubijenog Džordža Flojda.

S druge strane, u Los Anđelesu su u sredu izbili protesti u znak podrške demonstrantima u Mineapolisu. Oko 1.000 ljudi okupilo se na ulici i blokiralo autoput. Mirni protesti brzo su se pretvorili u nasilne. Demonstranti su napali policiju i razbili jedna patrolna kola. Policajci su pokušali da pobegnu od linča, međutim, učesnici protesta su im blokirali put. Na kraju su jedva uspeli da raščiste prolaz, ali su demonstranti skočili na auto. Jedan od njih skočio je na haubu policijskih kola u pokretu i brzo pao na beton. Prilikom pada jako je udario glavu, te je ostao da leži bez svesti. U pomoć su mu prvo pritrčali demonstranti, a onda je stigla i hitna služba, koja ga je prevezla u bolnicu.

Tramp naredio istragu

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da ministarstvo pravde i Federalni istražni biro (FBI) istražuju slučaj Džordža Flojda.
"Na moj zahtev, FBI i ministarstvo pravde već sprovode istragu o veoma tužnoj i tragičnoj smrti Džordža Flojda u Minesoti", naveo je Tramp na Tviteru.
On je dodao da je tražio da se istraga ubrza, ističući da veoma ceni sav posao koji obavljaju pripadnici lokalnih policijskih snaga.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija