• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zanimljivostidana.rs

29.05.2020

12:49

BAKA JE POSTAVILA FOTKE SVOJIH UNUKA NA FEJSBUK, a onda se gorko pokajala!

Vesti

BAKA JE POSTAVILA FOTKE SVOJIH UNUKA NA FEJSBUK, a onda se gorko pokajala!

Podeli vest

Baki iz Holandije nedavno je sud naredio da izbriše fotografije svojih unuka sa Facebooka i Pinteresta, nakon što ju je sopstvena ćerka tužila zbog objave slika bez njenog zakonskog pristanka

Prema GDPR direktivi Evropske unije, fotografije dece do 16 godina mogu se objavljivati na mreži samo uz saglasnost roditelja, a jedna holandska majka nije se postidela nimalo što je svoju majku "oterela" na sud zbog odbijanja da ukloni fotografije njene unuke sa njenih profila na društvenim medijima.

 Očigledno, baku je tužila nakon što je više puta odbijala da izbriše slike svoje troje unučadi, starosti 14, 6 i 5 godina. Ona i njena ćerka su pre godinu dana prestale da razgovaraju zbog ovog naizgled beznačajnog i bizarnog problema

MLADIĆ IZ LAZAREVCA HAKOVAO FEJSBUK MUŠKARCU Tamo je našao nešto zbog čega se jednoj ženi život PRETVORIO U PAKAO

Majka dece je motivisala svoju odluku da sopstvenu majku pošalje na sud rekavši da ne želi da se fotografije njene dece izlažu na internetu i da su javne fotografije "ozbiljno narušile njihovu privatnost".

Čini se da njihova baka to nije razumela, ali sudija je to definitivno presudila u korist roditelja dece i naredila optuženom da u roku od 10 dana ukloni sve fotografije svojih unuka ili da se suoči sa novčanom kaznom od 50 evra dnevno za svaki dan zaostatka fotografije su bile dostupne na njenim Facebook i Pinterest stranicama.

Foto: Shutterstock

Njena ćerka tražila je od sudije kaznu od 250 evra dnevno, ali očigledno je sud smatrao da je to preterano.

KRUŽI OZBILJNO UPOZORENJE FEJSBUKA! Ovakve fotografije morate odmah da obrišete sa profila!

GDPR pravila se tipično ne odnose na "čisto ličnu" ili "kućnu" obradu podataka, ali u ovom slučaju sudija je presudio da je objavljivanjem dečjih slika na Facebooku baka učinila dostupnima široj publici na internetu tj društvenoj mreži facebooku

"Na Facebooku pogrešno postavljene fotografije (opcija javno) mogu biti distribuirane i mogu završiti u rukama trećih strana", navedeno je u presudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija