• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic

30.05.2020

21:31

(VIDEO) POČELA ISTORIJSKA MISIJA! Dvojica astronauta NASA krenuli u SVEMIRSKU AVANTURU, AKO NEBO BUDE VEDRO EVO KAD ĆEMO IH VIDETI IZNAD SRBIJE!

Vesti

(VIDEO) POČELA ISTORIJSKA MISIJA! Dvojica astronauta NASA krenuli u SVEMIRSKU AVANTURU, AKO NEBO BUDE VEDRO EVO KAD ĆEMO IH VIDETI IZNAD SRBIJE!

Podeli vest

Kako stvari trenutno stoje, dvojica astronauta NASA, Dag Harli i Bob Benken, trebalo bi da polete ka Međunarodnoj svemirskoj stanici za nekoliko minuta, pošto je prethodno lansiranje, u sredu otkazano 17 minuta pre planiranog vremena zbog nevremena

Raketa Spejsiksa Falkon 9 trebalo bi da uskoro bude lansirana, odnosno 21.22 po našem vremenu (15.22 po lokalnom) i da povede Harlija i Benkena na 19-satni put do Međunarodne svemirske stanice.

Lansiranje rakete Falkon 9 kompanije Spejsiks je prvi odlazak astronauta NASA u orbitu sa teritorije SAD u gotovo 10 godina. Letelica s astronautima NASA poslednji put je lansirana iz Kejp Kanaverala u julu 2011. godine.

Meteorolozi su predvideli mogućnost novih oluja, a šanse su 50 prema 50 da će vremenski uslovi u Svemirskom centru Kenedi u Kejp Kanaveralu biti prihvatljivi u 15.22 po lokalnom vremenu.

Prema najavama astronoma, ako bude vedro nebo, trag rakete moći ćemo videti i na delu neba iznad Srbije, 25 minuta posle poletanja.

Harli i Benken treba da stignu na Medjunarodnu svemirsku stanicu do koje let traje 19 sati.

KIŠA ODLOŽILA ISTORIJSKU MISIJU! NASA i Spejs Iks pomerili datum putovanja u svemir!

Oni će biti u novoj kapsuli Kru Dragon, kojoj će to biti prvi let u orbitu sa ljudskom posadom. NASA je poslednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letelici pre 40 godina.

Astronaute su u svemir do sada slale tri države, Rusija, SAD i Kina, ali to nikada nije učinila privatna kompanija. Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl NASA sa astronautima u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

NASA je unajmila Spejsiks i Boing 2014. da prevezu astronaute na svemirsku stanicu. Pravljenje Spejsiks i Boing Starlajner kapsula trajalo je duže nego što se očekivalo, a Amerika je plaćala Rusiji za lansiranje ljudske posade u međuvremenu.

Spejs Eks je na putu da postane prva privatna kompanija koja će poslati astronaute u svemir, što su do sada postigle samo tri države: Rusija, SAD i Kina.

Predsednik i potpredsednik Donald Tramp i Majk Pens prisustvovali su pre tri dana prvom pokušaju lansiranja, a Tramp je najavio da neće propustiti ni novi pokušaj danas. Ako misija ponovo bude otkazana, novi pokušaj lansiranja biće u nedelju popodne, kada se očekuju malo povoljnije vremenske prilike


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vitezkoja

pre 3 godine

Dok traje stanje opsade, pevaju kapetan i clanovi posade....iz dosade.

Pančevac

pre 3 godine

Gledao sa live strem lansiranja na internetu i tačno kako je najavljeno, oko 21:48 iz pravca severozapada (azimut oko 300°) se pojavio i savršeno lepo video svemirski brod koji velikom brzinom preleće. Kad mi je došao na nekih 230° odjednom se "ugasio" jer je ušao u Zemljinu senku. Ceo doživljaj je trajao verovatno manje od 2 minuta ali je bila sreća da je nebo bilo vedro a zbog Meseca koji je bio blizu putanje nije bilo moguće snimanje, šteta ...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija