• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2020

13:20

Viralni snimak ne prikazuje “hapšenje afroameričkog FBI agenta”, iako to tvrdi više od 30 medija (ISPRAVKA)

Vesti

Viralni snimak ne prikazuje “hapšenje afroameričkog FBI agenta”, iako to tvrdi više od 30 medija (ISPRAVKA)

Podeli vest

Više od 30 portala u regionu u roku od 24 sata prenijelo je članak u kojem se tvrdi da je američka policija tokom aktuelnih protesta, “greškom uhapsila afroameričkog FBI agenta”

Snimak koji je priložen uz članak N1 i drugih portala, nije nastao tokom aktuelnih protesta, već prije godinu dana. Takođe, na njemu se ne vidi “hapšenje FBI agenta”, niti sam snimak prikazuje cijeli događaj.

Ono što se na snimku može vidjeti je epilog incidenta u kom dva policajca zaista jesu bez ikakvog razloga stavila lisice čovjeku koji nije prekršio zakon i koji im je više puta rekao da je to što rade “racial profiling” - neutemeljeno kriminalno profiliranje osobe na osnovu rase. 

O tome da na snimku nije FBI agent i da je u pitanju događaj iz 2019. godine, pisalo je nekoliko portala za provjeru činjenica širom svijeta, uključujući Snopes, Malditu, Boom, NZ Herald i druge. U člancima ovih portala navodi se i da je na zvaničnoj stranici grada Rochester u Minesoti objavljeno pojašnjenje u vezi viralnog video snimka, u kojem se također demantuju netačne tvrdnje iz medija. Duži snimak incidenta se može pogledati ovdje i on potvrđuje navode date na stranici grada Rochester. 

Na snimku se može čuti kako “uhapšeni” muškarac više puta ponavlja da nije osoba koju policajci traže i da će se u to uvjeriti kada vide njegove lične dokumente. Nakon što su izvadili njegove isprave iz džepa, on, kao i osoba koja snima scenu, ponavljaju policajcima “Imate pogrešnog čovjeka”. Zatim, nakon što su mu lisice skinute, traži da razgovara sa njihovim nadređenim i da mu pokažu svoje dokumente zbog neopravdanog privođenja i, kako je ranije naveo, maltretiranja. Ni u jednom trenutku niko ne spominje da muškarac posjeduje “legitimaciju FBI”, niti se vidi da policajcima “oduzima značke”, kako su to naveli neki portali. Ono što se na kraju snimka vidi jeste da muškarac od policajaca uzima vizitke sa informacija o njihovom identitetu, da bi ih, kako sam kaže, naknadno mogao prijaviti. 

Članci Oslobođenja i Nedeljnika, koji sadrže tačne informacije o ovom snimku, pozivaju se na fact-check koji je 1. juna objavio Reuters. U svojoj analizi, Reuters je također utvrdio da je video nastao još 2019. godine, te da osoba na snimku, kojoj su policajci stavili, a zatim skinuli lisice, nije FBI agent.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera

pre 3 godine

da ste novinari pa da ste malo istrazili umesto sto prenosite svaku glupost s tvitera saznali biste da je cela stvar lazna, ali sta da radimo, niste novinari...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija