• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

01.06.2020

19:57

TRAMPE, UŽIVAJ U PRIZORU! Amerika gori, Kina trlja ruke i uzvraća udarac: Predsedniče, ne skrivajte se iza tajne službe! Izađite...

Vesti

TRAMPE, UŽIVAJ U PRIZORU! Amerika gori, Kina trlja ruke i uzvraća udarac: Predsedniče, ne skrivajte se iza tajne službe! Izađite...

Podeli vest

Kineski zvaničnici i državni mediji koriste priliku da proteste i nemire, koji besne širom SAD, uporede sa demokratskim pokretom u Hong Kongu i optužuju Vašington za licemerje

Masovni protesti proširili su se u više američkih država tokom vikenda, a mnogi su eskalirali nakon što je policija odgovorila suzavcem, gumenim mecima i drugim projektilima, a u nekim slučajevima čak i vozilima išla na demonstrante.

U nekim gradovima su se desile pljačke i paljevine, a širom zemlje policija je kritikovana zbog upotrebe preterane sile.

Protesti su izazvani smrću Džordža Flojda, crnca kojeg je u Mineapolisu ubio beli policajac.

Protesti u SAD dešavaju se nakon skoro godinu dana žestokih demonstracija protivnika kineske politike u Hong Kongu, gde je policija takođe više puta optuživana za upotrebu prekomerne sile.

ON NE BIO ODOBRIO OVAJ HAOS! Brat ubijenog Džordža Flojda apeluje na mir (FOTO)

GORI PREDSEDNIČKA CRKVA U VAŠINGTONU! Haos u Americi, tri žrtve sukoba sa policijom (VIDEO)

Foto: AP/Photo

Američka administracija glasno podržava proteste u Hong Kongu, posebno od kako je Peking najavio deklaraciju kojom će promeniti zakone o nacionalnoj bezbednosti u ovoj regiji.

Nakon dana haotičnih scena u SAD, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing objavila je post sa rečima "Ne mogu da dišem" - Flojdove poslednje reči - na Tviteru, uz snimak svog američkog kolege koji kritikuje kineski napad na Hong Kong.

Još jedan od portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova Liđijan Žao retvitovao je brojne komentare i izveštaje o protestima, pa čak i od jednog ruskog predstavnika u UN koji je optužio SAD za dvostruke standarde.

- Zašto SAD negiraju pravo Kine da obnovi mir i red u Hong Kongu, dok brutalno rasturaju proteste kod kuće? – pitao se Dmitrij Poljanskij.

I kineski državni mediji kritikuju SAD.

- Predsedavajuća doma predstavnika SAD Nensi Pelosi je jednom nasilne proteste u Hong Kongu nazvala “lepim prizorom”… Američki političari sada mogu da uživaju u ovom prizoru kroz svoje prozore – napisao je Hu Siđin, urednik "Global tajmsa".

Foto: Reuters

Hong Kong

Kina je često isticala probleme u SAD kako bi uzvratila na kritike o kršenju ljudskih prava na svojoj teritoriji, uključujući postupanje prema manjinama ili u poslednje vreme postupanje sa demonstrantima u Hong Kongu, prenosi "Gardijan".

Peking je više puta okrivio "strane sile", uključujući SAD za podsticanje i pokretanje protesta u Hong Kongu.

Hu je u nedelju rekao da su hongkonški demonstranti „očigledno“ iza američkih demonstracija.

- Veoma sumnjam da su pobunjenici iz Hong Konga upali u američke države - napisao je, izazvavši optužbe da širi teorije zavera.

U nizu tvitova i u uvodnicima u listu tokom vikenda, Hu i njegove novine optužili su SAD i njenog predsednika Donalda Trampa za licemerje.

- Gospodine predsedniče, ne skrivajte se iza tajne službe. Idite da ozbiljno razgovarate sa demonstrantima. Pregovarajte s njima, baš kao što ste apelovali na Peking da razgovara sa pobunjenicima iz Hong Konga – napisao je on.

U drugom tvitu on je rekao da oba protesta prkose zakonu, redu i da su destruktivni, ali da su Sjedinjene Države proteste u Hong Kongu shvatile kao opravdane, dok one na svojoj teritoriji ne vide na taj način.

Rekao je da Kinezi veruju da su nemiri u SAD odmazda zbog podrške američke vlade Hong Kongu. - Kineska vlada nije pokazala nikakvu podršku neredima u SAD. Nadam se da će Amerikanci primetiti suzdržanost Pekinga – rekao je Hu.

Na Tviter nalogu "Global tajmsa" objavljeni su i snimci sa protesta u SAD, uključujući jedno policijsko vozilo koje je jurnulo na demonstrante u Njujorku.

- Mirotvorci ili masovne ubice? – stoji uz te snimke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ringispil

pre 3 godine

Ispravljam Si Dji Pinga nisu u pitanju demonstranti nego POBUNJENICI I BORCI ZA DEMOKRATIJU ONI SU OSLOBODILACKA VOJSKA.

spasitelj

pre 3 godine

znaci , pomoci radnickoj klasi i dati im bagere , buldozere i traktore da se izbore sa zapadnim robovlasnickim sistemom i rimsko anglomerickim leglom korupcije , nejednakosti i ponizavanja ljudskog dostojanstva , razvoja i civilizovanog postojanja

milosobilic1389

pre 3 godine

Bilo je krajnje vreme da se pokrene socijalna revolucija u svetu...!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59