• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

03.06.2020

19:19

PUTIN PROGLASIO VANREDNU SITUACIJU! Preti katastrofa na severu Rusije!

Vesti

PUTIN PROGLASIO VANREDNU SITUACIJU! Preti katastrofa na severu Rusije!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je izlivanje dizel goriva u Noriljsku u Krasnojarskom kraju vanrednom situacijom federalnog karaktera

Predsednik Rusije je takođe zatražio da se što pre umanji negativni uticaj izlivanja dizel goriva na životnu sredinu i reši pitanje korišćenja naftnih derivata.

- Incident na teritoriji Krasnojarska trebalo bi proglasiti vanrednom situacijom - izjavio je ministar za vanredne situacije Rusije Jevgenij Ziničev na sastanku sa Putinom. Predsednik se složio sa njim. Ministar je rekao i da su informacije o incidentu došle do resora dva dana kasnije.

Do incidenta je došlo još prošlog petka u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije, kada je došlo do dehermatizacije rezervoara sa dizel gorivom, koja je prouzrokovala izlivanje 20 hiljada tona naftnih derivata u reku. Površina zagađenja iznosila je oko 100 hiljada kvadratnih metara.

Prema preliminarnim podacima Federalne službe za nadzor u sferi prirodnih resursa "Rosprirodnadzor", šteta bi mogla da iznosi desetine milijardi rubalja. Šef odeljenja u kojoj se incident dogodio je priveden.

Pokrenut krivični postupak

Generalno tužilaštvo Rusije saopštilo je da su tri krivična postupka pokrenuta nakon izlivanja 20 hiljada tona goriva u Noriljsku, koje je dospelo u lokalne reke i jezera.

„Na osnovu materijala iz istražnog postupka, pokrenuti su krivični postupci prema broju jedan člana 254 Krivičnog zakona Ruske Federacije (šteta na zemlji), članu 246. Krivičnog zakona RF (kršenje pravila zaštite životne sredine tokom radova), članu 250 Krivičnog zakona RF (zagađenje vode)“, navodi se u saopštenju.

Po nalogu ruskog predsednika situacija se nalazi pod posebnom kontrolom generalnog tužilaštva.

„Nesreća je dovela do toga da je gorivo prodrlo u zemljište i najbliže vodne rezervoare - reku Ambarnaju (obezbeđuje vodu za stanovnike regiona Kajerkana grada Noriljska), jezero i reku Pjasino koja se uliva u Karsko more“, dodato je u saopštenju.

Incident u Noriljsku ne utiče na rad energetskog sektora

Incident sa izlivanjem goriva u Noriljsku ne utiče na rad energetskog sektora, termoelektrana se snabdeva gasom“, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak na sastanku o sa Putinom eliminisanju posledica prolivanja goriva na teritoriji Krasnojarska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

VREME VAM ISTIČE! Rusija upozorila Trampa!
Planeta

VREME VAM ISTIČE! Rusija upozorila Trampa!

Vreme do prestanka važenja Sporazuma o smanjenju ofanzivnog strateškog naoružanja nam ističe, ministri inostranih poslova bi trebalo da ubrzaju svoj rad po tom pitanju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu predsednika SAD Donalda Trampa da sa velikim nestrpljenjem iščekuje potpisivanje novog "nuklearnog paketa" sa Rusijom.

03.06.2020

18:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija