• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.06.2020

10:03

VAŠINGTON SE SPREMA ZA NAJMASOVNIJE PROTESTE! Vojsku povukli jer strahuju da se ne ponovi 1807. godina!

Vesti

VAŠINGTON SE SPREMA ZA NAJMASOVNIJE PROTESTE! Vojsku povukli jer strahuju da se ne ponovi 1807. godina!

Podeli vest

Vašington se sprema za velike proteste najavljene za danas, posle višednevnih demonstracija u prestonici i celoj zemlji zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, kome je policajac tokom privođenja skro devet minuta klečao na vratu

Šef vašingtonske policije Piter Njušam, izjavio je da vlasti očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu."

On je izrazio očekivanje da će na proteste "doći isti mirni demonstranti koji dolaze da primene svoje pravo iz Prvog amandmana u Vašingtonu", prenosi Glas Amerike.

Foto: AP PHOTO

Iako se danas očekuju masovne demonstracije, oko 700 pripadnika 82. divizije američke kopnene vojske vraćeno je u Fort Breg u Severnoj Karolini, nakon što je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer pozvala predsednika Donalda Trampa da povuče sve "dodatne vojnike i pripadnike federalne policije iz Vašingtona".

Te trupe su bile raspoređene u Virdžiniji nadomak Vašingtona, ali nisu ulazile u grad tokom protesta.

 

 

Njihovo prisustvo podstaklo je zabrinutost da bi Tramp mogao da aktivira Zakon o pobuni iz 1807. godine, da bi omogućio vojnim snagama da se suoče sa hiljadama ljudi kojio su svake noći protestovali u centru Vašingtona.

Od početka protesta, prostor oko Bele kuće koji čuvaju agenti Tajne službe se stalno proširuje. Bela kuća nije komentarisala planirani protest.

Foto: Reuters

Trampova administracija je kritikovana nakon što su federalni agenti ispalili gumene metke i suzavac u ponedeljak da rasteraju mirne demonstrante ispred Bele kuće kako bi Tramp mogao da se prošeta do obližnje crkve i pozira za fotografije sa Biblijom u ruci.

Protesti u Vašingtonu održavani su svakog dana od prošlog petka. Mirne dnevne demonstracije u subotu i nedelju postale su nasilne tokom noći, kada je dolazilo do pljački i drugih činova nasilja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TRAMP PODIGAO VOJSKU! 1.600 teško naoružanih vojnika opkolilo Vašington, pripadnici padobranske divizije viđeni naoružani BOJEVOM MUNICIJOM I BAJONETIMA (FOTO/VIDEO)
Planeta

TRAMP PODIGAO VOJSKU! 1.600 teško naoružanih vojnika opkolilo Vašington, pripadnici padobranske divizije viđeni naoružani BOJEVOM MUNICIJOM I BAJONETIMA (FOTO/VIDEO)

Oko 1600 američkih vojnika raspoređeno je po obodima Vašingtona i u stanju su “pojačane pripravnosti”, objavio je Pentagon. Reč je, između ostalog, o američkim trupama iz 82. vazduhoplovne divizije kooje su premeštene iz svoje baze u Fort Bragu u Severnoj Karolini na periferiju Vašingtona

03.06.2020

08:27 >> 11:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija