• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.06.2020

08:10

5 NAJBIZARNIJIH ORUŽJA DRUGOG SVETSKOG RATA! Kako su Britanci napravili "važdušno minsko polje" u kojem je stradalo više njihovih nego nemačkih vojnika!  (FOTO/VIDEO)

Vesti

5 NAJBIZARNIJIH ORUŽJA DRUGOG SVETSKOG RATA! Kako su Britanci napravili "važdušno minsko polje" u kojem je stradalo više njihovih nego nemačkih vojnika! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Pokazalo se da rat, nažalost, pokreće inovacije. Tokom Drugog svetskog rata, velike svetske sile krenule su u unapređenje tehnologije, medicine i komunikacija kako bi bile što efikasnije bitkama. Neki od napredakaa ostvarenih u Drugom svetskom ratu bili su od suštinske važnosti za modernu tehnologiju, dok su drugi ostali samo pokušaj

Evo nekih najbizarnijih i beskorisnih oružja razvijenih na obe strane tokom Drugog svetskog rata.

Nerotirajuči brodski raketni lanser

Nerotirajući raketni lanser bio je posebno loše osmišljena protivraketna mera. Napravljen da štiti brodove od neprijateljskih aviona, nerotirajući projektil bio bi ispaljen sa broda i, dostignuvši nadmorsku visinu od 1.000 metara, eksploedirao bi i raširio mine zakačene na padobrane, i povezane kablovima dugačkim 400 metara.

Foto: Wikimedia

Opšta ideja je bila da se napravi vazdušno minsko polje gde bi neprijateljski avioni bili zarobljeni u zbrci kablova, uvlačeći mine u svoje trupove i rušenje aviona. Međutim, mine, kablovi i padobrani bili su lako vidljivi i neprijateljski piloti nisu imali problema da lete iznad ili ispod "vazdušnog minskog polja".

Mine koje nisu eksplodirale tada bi ostale na milost i nemilost vetra i često bi lebdele nazad prema britanskim brodovima koji su ih ispaljivali.

- Ne postoji zapis da su ikada uspeli da sruše ijedan avion. Naprotiv, veruje se da su ove mine ubile mnogo više Britanaca nego neprijatelja - stoji u jednom saopštenju sa broda sa kog su ove mine ispaljivane.

Psi samoubice

Hitlerova nacistička pešadija napala je 1942. godine sovjetsku Rusiju nemačkim tenkovima "panzer".

Rusi, koji su koristili vojne pse od 1924. godine, pokušali su da ih nauče da dođu ispod neprijateljskog tenka sa prikačenim protivtenkovskim minama. 

Kada bi psi bili ispod tenka, trebalo je da povuku detonatorsku vrpcu zubima. Međutim, većina pasa nije bila u stanju da shvati ili izvrši zadatak zbog svetla, zvuka i mirisa u realnim borbenim uslovima.

Psi su se uglavnom okretali i jurili nazad ka ruskom "vlasniku" koji je moraoda ga upuca zbog straha da u povratku ne aktivira eksploziv.

Gustav - Najveći top ikada napravljen

U želji da što pre pokori Francusku, nacistički vođa Adolf Hitler zatražio je novo oružje koje bi lako moglo da probije betonska utvrđenja francuske Maginotske linije, jedine velike fizičke barijere između njega i ostatka zapadne Evrope.

- Godinu nakon što je pala Francuska, nemački proizvođač čelika i oružja "Fridrih Krup"  počeo je sa konstrukcijom Hitlerovog topa "Gustav" - tvrdi se u dokumentarcu "Vrhunsko tajno oružje".

Top na četiri nivoa težak 1.350 tona ispaljivao je granate teške 10.000 kilograma.

Veličina topa nije bila samo njegov izvor snage, već i razlog pada. Ogromni top mogao je da se transportuje samo železnicom i bio je laka meta za savezničke bombardere. Projekat je ukinuti u roku od godinu dana.

SUPER RAKETA V-3

Lanser V-3 bio je naslednik sistema V-1 i V-2 raketa koje su razarale London tokom nemačkog napada.

Dizajniran u leto 1944. godine, V-3 je projektovan da ispaljuje 300 granata dugačkih 3 metra u roku od sat vremena. Serija sekundarnih naboja postavljenih duž cevi dužine 126 metara trebalo je da ubrzaju projektil, koji bi hipotetički mogao da pogodi London sa više od 150 km udaljene francuske obale. Međutim, kada je V-3 konačno postao operativan, brzina granate bila je sam 1.000 metara u sekundi, što je po procenama otprilike polovina potrebne brzine za pogodak Londona.

Foto: Wikimedia

Hitler je odobrio proizvodnju 50 komada ovog oružja, ali pre nego što su se prvobitni planovi za V-3 mogli realizovati, savezničke snage bombardovale su top, uprkos naporima Nemačke da sakrije municiju ispod stogova sena.

"Min tenkovi" za uništenje "velikih" vozila

Nacistički "Golijat" je minijaturna verzija tenka naoružana eksplozivom, a vozila sa gusenicama bila su sve osim nalik Golijatu. Američki vojnici su ga zvali "Doodlebug", Golijatom je upravljano džojstikom. Mini-tenk su pokretala dva elektromotora, koja su kasnije zamenjena motorima na gas, i bila su u stanju da nose više od 100 kilograma eksploziva.

Foto: Wikimedia

Uloga Golijata je bila da se zavuče ispod neprijateljskog tenka i da se eksplozivno punjenje aktivira u trenutku kada je ispod najranjivijeg dela oklopa. Pronađeno je oko 7.500 izrađenih "Golijata" te se pretpostavlja da su delimično bili uspešni.

Međutim, pravi uspeh Golijata je bio taj što je utro put oružju kontrolisanom radio vezom, koje u našem modernom dobu postaje novi način ratovanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija