• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/dailymail.co.uk

12.06.2020

07:00

MISTERIOZNI GPS SIGNALI OKO OBALE SAN FRANCISKA! "Brodovi duhovi" zbunjuju naučnike, a njihova putanja je još čudnija!

Vesti

MISTERIOZNI GPS SIGNALI OKO OBALE SAN FRANCISKA! "Brodovi duhovi" zbunjuju naučnike, a njihova putanja je još čudnija!

Podeli vest

Čini se da brodovi duhovi plove u velikim krugovima kraj obale San Franciska, odašiljući GPS signale, a da čamci zapravo nisu bilo gde u blizini

Tajanstveni fenomen prvi je primetio Bjorn Bergman, koji radi za ekološke grupe "SkyTruth" i "Global Fishing Watch" koji prate kretanja komercijalnih brodova širom svetskih okeana.

Bergman je identifikovao signale sa devet brodova, koji su izgledali kao da se kreću kružnim putanjama u vodama do mesta Reies, severno od San Franciska - a neki tragovi čak su pokazivali i brodove koji prelaze na kopno.

REŠENA MISTERIJA, EVO ZAŠTO SEVERNI POL KLIZI KA RUSIJI! Naučnici došli do ŠOKANTNOG OTKRIĆA, ALI TU NIJE KRAJ!

MISTERIOZNO KAMENJE U RUMUNIJI Samo se pomera i menja veličinu! (VIDEO)

Foto: skytruth.org

Čudno je da, prema drugim nedavnim podacima o njihovim putovanjima, nijedan brod koji emituje signale iz tog područja nije bio negde blizu obale Kalifornije. Prema izveštaju u Njuzviku, signali su stizali sa brodova koji su nedavno praćeni u Norveškoj, Maleziji, Nigeriji, Azovskom moru (između Rusije i Ukrajine) i Sueckom kanalu.

Skoro svi brodovi imaju zakonsku obavezu da koriste automatske identifikacione sisteme (AIS) kako bi se izbeglo sudaranje sa drugim brodovima i osiguralo poštovanje međunarodnih zakona. Prema Bergmanu, postoji niz mogućih objašnjenja, ali nema jasnog odgovora šta uzrokuje čudnu pojavu.

Bergman je sugerisao da bi se to moglo povezati sa američkom obaskom stražom u Point Reiesu, koja je bila operativna do 2015. godine.

- Jedna stvar koja bi mogla biti verodostojna je ta da deluje kao nulta lokacija zbog važnosti ovog mesta u razvoju pomorskih navigacionih sistema. Dakle, ako je prijem signala sa broda blokiran iz bilo kojeg razloga, tamo se pojavljuju - rekao je Bergman za Njuzvik. 

Logičnije objašnjenje, prema Todu Hamfersu, vanrednom profesoru za vazduhoplovnu inženjersku i inženjersku mehaniku sa Univerziteta u Teksasu u Austinu, je da brodovi koriste GPS uređaje za podmetanje kako bi prevarili AIS sistem i maskirali njihovu stvarnu lokaciju.

Hamfers je rekao za Njuzvik, da su kružni obrasci slični onima koje proizvode nelegalni uređaji koji se obično koriste da bi se prevarili GPS sistemi.

- Znamo da se radi o podmetanju GPS-a jer to vidimo i u podacima iz aplikacija za vežbanje - rekao je Hamfers i dodao: Obično je lažna lokacija blizu prave, ali u drugim slučajevima ona je udaljena pola sveta, kao Point Reies za brod kraj obale Afrike.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija