• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

15.06.2020

18:46

MOSKVA PROTERALA ČEŠKE DIPLOMATE! Hitan odgovor na provokativan potez Praga

Vesti

MOSKVA PROTERALA ČEŠKE DIPLOMATE! Hitan odgovor na provokativan potez Praga

Podeli vest

Moskva je proglasila dvoje čeških diplomata za persone non grada, kao odgovor na isti potez Čaške i oni su dužni da napuste Rusiju do 17. juna, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, nakon razgovora sa ambasadorom te zemlje

Odgovor Moskve usledio je nakon što su ranije ovog meseca dvojica ruskih diplomata proterana iz Moskve.

"U skladu sa principom reciprociteta, kao i sa članom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, za persone non grata proglašena su dva saradnika ambasade Češke u Moskvi. Njima je naloženo da sa porodicama napuste teritoriju Rusije do 17. juna", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je češki ambasador obavešten da je to odgovor na "provokativan potez Praga, preduzet bez ikakvog osnova", prenosi Tas s, ali i da odluka koju su saopstili češki premijer Andrej Babiš i ministar inostranih poslova Tomaš Petriček potvrđuju da je eskalacija tenzija sa Rusijom sada deo državne politike te zemlje i da će Rusija takav razvoj uzeti u obzir u generalnom konteksu odnosa sa Češkom.

Kako prenosi Sputnjik, češki ambasador Vitezlav Pivonjka, koji je bio pozvan na razgovor u rusko ministarstvo spoljnih poslova, rekao je da je dobio imena dve osobe koje su proglašene za nepoželjne.

ODMAH PUSTITE VELANA NA SLOBODU! Pompeo grmi, MOSKVA NE HAJE!

ŠTA ČE TRAMP DA KAŽE NA OVO?! Rusija osudila bivšeg američkog marinca zbog špijunaže na 16 GODINA GULAGA!

Foto: Sputnik / Vladimir Astapkovich

On je dodao da je tokom razgovora u Ministarstvu bilo reči o početku konsultacija između Moksve i Praga o bilateralnim odnosima.

Prema njegovim rečima, dve zemlje će za nekoliko nedelja početi pregovore u vezi sa spomenikom maršalu Ivanu Konjevu.

Češki mediji su u maju objavili da je ruski državljanin sa diplomatskim pasošem navodno uneo u Češku otrov ricin s namerom da otruje lokalne političare koji su odgovorni za demontiranje spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u češkoj prestonici i preimenovanju trga ispred ruske ambasade u Trg Borisa Njemcova, opozicionara ubijenog u centru Moskve pre nekoliko godina.

Ruska ambasada u Pragu primila je 5. juna notu češkog ministarstva spoljnih poslova kojim je obaveštena o proterivanju dvojice ruskih diplomata, koje je prethodno češki premijer Andrej Babiš proglasio za presone non grata.

On je tvrdio da je jedan radnik ruske ambasade uputio lažnu informaciju češkoj obaveštajnoj službi o planiranom napadu na češke političare, čime je, kako je naveo Babiš, doprineo "daljem narušavanju odnosa između Češke i Rusije".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova posle toga je saopštilo da će Moskva recipročno odgovoriti na potez Praga, ali i da će to biti uzeto u obzir prilikom formulisanja ruske politike prema Češkoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija