• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rts

24.06.2020

09:03 >> 10:38

ZAVRŠENA PARADA DANA POBEDE, PUTIN POKAZAO KOLIKO JE RUSIJA MOĆNA! Spektakularni marševi i najmodernija vojna tehnika na Crvenom trgu! (FOTO/VIDEO)

Vesti

ZAVRŠENA PARADA DANA POBEDE, PUTIN POKAZAO KOLIKO JE RUSIJA MOĆNA! Spektakularni marševi i najmodernija vojna tehnika na Crvenom trgu! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U Moskvi će danas, povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, biti održana Parada pobede. Parada je trebalo da bude održana 9. maja, ali je odložena zbog pandemije korona virusa. Parada će biti održana istog datuma kao i parada 1945. godine.

U Moskvi se održava Parada pobede u čast 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata. Svečanosti prisustvuju lideri 13 država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Crvenim trgom maršira 15.000 vojnika, među kojima su i paradne jedinice iz Srbije, Jermenije, Belorusije, Uzbekistana, Indije...

Na paradi je i rekordan broj vojne tehnike — 234 jedinice, 80 aviona i helikoptera.

10.25 Polaganje cveća na spomenik Neznanom junaku

Nakon prikaza naoružanja, visoke zvanice ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, polažu cveće i vence na Spomenik neznanom junaku.

10.15 Parada pobede je završena

Vojnici napuštaju Crveni trg.

10.05 Ruska avijacija iznad Crvenog trga

75 aviona i helikoptera učestvuje na paradi. Vazdušnu paradu otvara helikopter Mi-26 sposoban da u vazduh podigne do 20 tona tereta.  

Na nebu su jurišni avioni Ka-52 "Aligator". Sledi grupa od tri vojno-transportna aviona Il-76.

Foto: YoutubePrintscreen/CGTN

Trg preleće grupa u sastavu strateškog nosača raketa Tu-160 i četiri supersonična bombardera dalekog dometa – Tu-22MZ. Na nebu su tri turbopropropelerska strateška bombardera Tu-95MS.

Nad Crvenim trgom je pet lakih lovaca MiG-29SMT. Četvorka frontovskih bombardera Su-24M. Proleće iznad trga i Su-57.

Na nebu je ponos ruske avijacije – akrobatske grupacije "Ruski vitezovi" i čuveni "Striži" koji lete na avionima Su-30SM i MiG-29.

Šest jurišnih lovaca Su-25 iscrtavaju nebo Moskve ruskim trikolorom.

9.58 Crvenim trgom prolaze paradne mehanizovane jedinice

Prvi prolazi simbol pobede – tenk T-34 u pratnji četvorotočkaša sa obeležjima sa 10 frontova Velikog otadžbinskog rata.

Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije nalazi se višenamensko oklopno vozilo "Tajfun 4h4" i "Tigar - M" sa protivtenkovskim kompleksom "Kornet" i sistemom "Arbalet".

Crvenim trgom prolazi paradna jedinica savremene generacije ruske oklopne tehnike – tenkovi T-14 "Armata". Prolaze tenkovi T-72, T-14 "Armata" i T-90M "Proriv".

Artiljeriju kopnenih snaga predstavlja kolona u sastavu 152-milimetarskih samohodnih haubica "MSTA-SM2 i modrenizovani oklopni transporter BTR-82A. Jedinstveni sistem za upravljanje paljbom omogućava artiljerijskim kompleksima da izvode napade s velikom preciznošću na maksimalnoj udaljenosti.

Na Crvenom trgu je divizija raketnih kompleksa "Iskander M". Crvenim trgom prolazi kolona raketnih kompleksa protivvazdušne odbrane "Tor-M2" i "BUK-M3". Na trgu su i sistemi "Pancir" i S-400 Trijumf.

9.55 Crvenim trgom prolazi paradni stroj ministarstva za vanredne situacije Rusije 

Na Crvenom trgu su pripadnici 2. gardijske motorizovane divizije i 4. gardijske tenkovske Kantemirovske divizije "Andropov".

Pešački deo parade završavaju pitomci moskovske Više opšte komandne škole "Kremaljski kadeti".

Vojni muzičari napuštaju centralni deo Crvenog trga kako bi mogla da prođe vojna tehnika.

9.50 Na Crvenom trgu maršira puk vazdušno-desantnih jedinica

Paradni odred polaznika Rjazanjske gardijske više vazdušno-desantne komandne akademije i padobranci 331. gardijskog padobransko-desantnog kostromskog puka.

Na Crvenom trgu je paradni stroj Moskovskog pograničnog instituta FSB Rusije.

Na glavnom trgu se nalazi paradni stroj Vojne akademije radijacione, hemijske i biološke odbrane, koja nosi ime "Maršal Timošenko".

9.45 Na Crvenom trgu maršira puk ruske ratne flote

Prvi izlaze pitomci vojno-pomorske akademije "Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznjecov" iz Sankt Peterburga.

U paradnom stroju je morska pešadija 336. posebne gardijske belostokske brigade Baltičke flote.

Foto: Tanjug

Na Crvenom trgu je puk Raketne vojske strateške namene. U njegovom sastavu su oficiri i polaznici Vojne akademije "Petar Veliki" i njene serpuhovske filijale.

9.40 Na Crvenom trgu maršira puk kopnene vojske oružanih snaga Rusije
Defile otvaraju polaznici Opšteg vojnog smera Akademije oružanih snaga Ruske Federacije.

Crvenim trgom prolazi jedinica Vojnog univerziteta Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Foto: Tanjug

Marširaju pitomci Vojno-vazdušne akademije Žukovski i Gagarin.

Na Crvenom trgu je paradna jedinica Vojno-kosmičke akademije "Možajski", jedne od najstarijih vojno-obrazovnih ustanova u Rusiji.

9.35 Crvenim trgom marširaju vojnici Srbije

Major Nenad Šćelović imao je čast da nosi zastavu Srbije na Crvenom trgu, a srpske gardiste pozdravio je i predsednik Aleksandar Vučić. 

Sedamdeset pet gardista Vojske Srbije pripremalo se oko 45 dana za paradu u Moskvi, a dve nedelje su bili u karantinskim uslovima.

Foto: Youtbueprintscreen/CGTN

Sedamdeset pet gardista Vojske Srbije pripremalo se oko 45 dana za paradu u Moskvi, a dve nedelje su bili u karantinskim uslovima.

9.30 General-pukovnik Oleg Suljakov predvodi paradu 

Svečani defile vojske na Crvenom trgu otvara četa dobošara Moskovskog vojno-muzičkog instituta Ministarstva odbrane Rusije. Mladi muzičari zadaju tempo i ritam kretanja paradnog defilea.

Defile grupe koja nosi simbole pobede, državne zastave Ruske Federacije i simbole Oružanih snaga Rusije.

Iza njih je četa počasne straže u sastavu od tri različita vida Oružanih snaga – kopnene vojske, vazdušno-kosmičkih snaga i vojno-pomorske flote.

9. 14 Predsednik Putin otvara Paradu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u obraćanju prisutnima da se danas obeležava najgrandioznija pobeda.

- Danas se klanjamo uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, na sinove, kćeri, očeve, majke, dedove, muževe, žene, braću, sestre, drugove iz puka, rodbinu i prijatelj. Tugujemo za veteranima koji su nas već napustili. Proglašavam minut ćutanja", rekao je Putin, nakon čega je usledio minut tišine.

Foto: printscreen RTS

 

- Nemoguće je zamisliti šta bi se desilo sa svetom da nije intervenisala Crvena armija – podsetio je Putin i naglasio dužnost da ih se sećaju.

Putin je nabrojao sve zemlje čiji će vojnici učestvovati danas na Paradi ponos I naglasio da nikada neće zaboraviti pomoć svih boraca koji su se hrabro borili u Evropi I zahvalio se svim veteranima.

Ukazao je da danas zajedno sa ruskim vojnicima, marširaju i predstavnici Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Srbije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

9.00 Ministar odbrane Sergej Šojgu pozdravlja učesnike parade i podnosi raport predsedniku Putinu

Parada pobede počinje uz muzičku numeru Aleksandra Aleksandrova "Sveti rat". Iznosi se na Crveni trg državna zastava Ruske Federacije i zastavu pobede.

Vojnu paradu dočekuje ministar odbrane Ruske Federacije, general vojske Sergej Šojgu. Paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov.

Foto: tanjug/Sergey Pyatakov / Host photo agency

 

Ministar odbrane počinje obilazak paradne jedinice da bi pozdravio vojnike. Na samom početku je general armije Šojgu pozdraviti pripadnike kopnenih jedinica.

Biće prikazan sistem "Pancir SM" sa novim specijalnim raketama za obaranje dronova, koji su novi bezbednosni izazov u celom svetu. Rusi su se, kao lider u raketnoj tehnologiji, odlučili da prvi prikažu rakete i pokažu da imaju vojnu moć na tom polju.

Prikazaće i modifikovana oklopna vozila koja su već prikazana 2015. Imaju nove topove, protivoklopne rakete i nove sisteme zaštita od protivoklopnih raketa.

Foto: tanjug/Sergey Pyatakov / Host photo agency

 

Biće predstavljen "Bumerang" - vozilo nove generacije, koje je opremljeno najefikasnijim naoružanjem, kao i veoma kompleksnim sistemima odbrane i upravljanja. Može da pliva, a njime se upravlja i preko tableta.

Publika će moći da vidi i avion koji se retko pojavljuje u javnosti - ruskog lovca pete generacije Su-57, najmoderniji ruski borbeni avion. Mnogi ga porede sa američkim F-35. To je avion koji će značajno unaprediti mogućnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva. Kada se on pojavi na nebu i snimi ga protivnički radar, taj radar ga detektuje kao manju raketu ili meteorološki balon.

On je projektovan i za borbu na velikim daljinama, ima dalekometno naoružanje vazduh-vazduh i smanjenu viljdivost.

Foto: printscreen RTS

 

Biće prikazan i Jars, raketa koja nosi nuklearne bojeve glave, ima takve taktičko tehničke karakteristike da ju je nemoguće oboriti.

Veliku pažnju uvek izaziva i S-400, najverovatnije najmoćniji raketni sistem za protivvazduhoplovnu borbu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svetu. Ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i veoma malim visinama. Deo kompleksa -S400 publika u Srbiji je mogla da vidi prošle godine kad je bio "Slovenski štit".

Crvenim trgom prodefilovaće gardisti Vojske Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 3 godine

Plašim se da će "neki" reći da je bio nizak nivo demokratije, da su ugrožena ljudska prava i nije politički korektno. Nedostaje baš ono što deklariše zapadne hitlerovsko-fašističke korporacije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija