• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.07.2020

13:44

UKRAJINSKA VOJSKA ZVECKA ORUŽJEM I PRETI! Biće rata sa Rusijom, VRATIĆEMO KRIM

Vesti

UKRAJINSKA VOJSKA ZVECKA ORUŽJEM I PRETI! Biće rata sa Rusijom, VRATIĆEMO KRIM

Podeli vest

Kontraadmiral Aleksej Neižpapa poručio da je ratna mornarica Ukrajine spremna za oružani sukob sa Rusijom. Biće mnogo mrtvih vojnika i civila, ali ćemo povratiti kontrolu nad Krimskim poluostrvom, kaže on

Komandant ratne mornarice Ukrajine kontraadmiral Aleksej Neižpapa zapretio je Rusiji novim ratom na Krimskom poluostrvu! On je poručio da je flota kojom komanduje spremna za oružani sukob sa ruskim snagama i da se Ukrajina neće smiriti dok ne povrati kontrolu nad Krimom, koji je 2014. godine proglasio nezavisnost i pripojio se Ruskoj Federaciji.

- Biće mnogo gubitaka i kada je reč o našim civilima i vojnicima - rekao je on, ne želeći da otkriva detalje planirane akcije.

85

odsto sveže vode Krim je pre otcepljenja dobijao iz Ukrajine

Sukob zbog vode


Prema njegovim rečima, Kijev u bliskoj budućnosti očekuje napad ruske vojske na Hersonsku oblast u južnom delu Ukrajine, sa ciljem da se zauzme jedan deo reke Dnjepar i voda preusmeri ka Krimu. Do proglašenja nezavisnosti, naime, Krim je 85 odsto sveže vode dobijao iz Ukrajine, ali su nakon ujedinjenja sa Rusijom te isporuke prekinute. Zbog toga, kako tvrdi Aleksej Neižpapa, Rusija navodno planira invaziju na ukrajinsku teritoriju i zauzimanje Severnog krimskog kanala.

Komandant ratne mornarice Ukrajine, međutim, tvrdi da je Kijev spreman za takav scenario i da će ne samo zaštititi svoju teritoriju već i povratiti kontrolu nad Krimskim poluostrvom.

Ukrajina će uskoro rasporediti krstareće rakete "neptun" u Crnom i Azovskom moru i odatle će moći da gađa ruske brodove i druge ciljeve na Krimu i kod Sevastopolja

Kontraadmiral Aleksej Neižpapa

- Naša mornarica i vojska spremaju se za takve akcije. Ne mogu da vam otkrijem sve planove, ali nećemo dozvoliti Rusiji da upadne na našu teritoriju. Ukrajina namerava da povrati Krim pod svoju kontrolu. Svesni smo, naravno, da će biti mnogo gubitaka. Kada to kažem, mislim i na ukrajinske civile i vojnike - poručio je kontraadmiral Neižpapa u intervjuu za ukrajinski radio "Sloboda".

Peskov: Histerične gluposti

Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, demantovao je navode Alekseja Neižpape da Rusija namerava da napadne Ukrajinu, rekavši da su takve optužbe gluposti koje izazivaju histeriju.

- To je apsolutna glupost. Ponovo se veštački raspiruje antiruska histerija u Ukrajini, što svakako ne doprinosi smirivanju situacije i mirnom rešavanju problema - rekao je Peskov. 

On je rekao da će Ukrajina uskoro rasporediti krstareće rakete "neptun" u Crnom i Azovskom moru, te da će odatle moći da gađa ruske brodove i druge ciljeve na Krimu i kod Sevastopolja.

- "Neptun" je izuzetno efikasno oružje. Naš glavni zadatak je da što pre rasporedimo rakete i da ih pametno upotrebimo. To će se desiti vrlo brzo, najkasnije sledeće godine - rekao je ukrajinski admiral.

Komandant ukrajinske flote kaže da Rusija ima brojniju vojsku, ali da to ne znači da će pobediti u eventualnom sukobu sa Ukrajinom, jer u modernom ratovanju broj vojnika više ne igra tako značajnu ulogu kao ranije.

Podsetimo, područje Krima je do 2014. godine bilo u sastavu Ukrajine, ali su građani na referendumu ubedljivom većinom odlučili da proglase nezavisnost i pripoje se Ruskoj Federaciji. Oblast je podeljena na Republiku Krim i grad sa federalnim statusom Sevastopolj. Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je vojsku na Krimsko poluostrvo kako bi sprovela rezultate referenduma, a ukrajinske snage povukle su se bez većeg otpora.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija