• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Index.hr

08.07.2020

20:37

KORONA IH RAZORILA, ALI NISU STEKLI KOLEKTIVNI IMUNITET! Zašto Veliku Britaniju nije zahvatio drugi talas posle popuštanja mera

Vesti

KORONA IH RAZORILA, ALI NISU STEKLI KOLEKTIVNI IMUNITET! Zašto Veliku Britaniju nije zahvatio drugi talas posle popuštanja mera

Podeli vest

Uprkos upozorenjima nekih stručnjaka da bi ublažavanje mera ograničenja moglo dovesti do pojave drugog talasa koronavirusa, odnosno ponovnog porasta broja infekcija, 11. maja Englezima je bio ponovo dopušten odlazak u parkove i vežbanje u parkovima, u junu su se otvorile prodavnice, 4. julu počeli su opet da rade pabovi, restorani i kafići, a u subotu su ublažene smernice za socijalno distanciranje.

Dženi Haris, zamenica vodećeg medicinskog lekara u Engleskoj, rekla je na konferenciji za novinare prošlog četvrtka da uvek postoji mogućnost ponovnog porasta broja zaraženih u Velikoj Britaniji.

Engleska je, naime, ublažila mere brže od ostatka Velike Britanije i velikog dela Evrope. Vlasti smatraju da je taj potez bio opravdan jer infekcije u Velikoj Britaniji opadaju od aprila, kada su dostizale i više od 8.000 slučajeva dnevno, piše New Scientist.

BRITANSKI EPIDEMIOLOG ZAPANJIO SVET: Korona nije potekla iz Kine, u martu 2019. primećeno je nešto čudno u ovoj evropskoj zemlji!

Jedan od razloga zašto do sada ipak nije došlo do drugog talasa u Britaniji jeste dolazak letnjih dana na severnu poluloptu. Neka istraživanja upućuju na to da, kao i kod drugih respiratornih virusa, korona virusi ostaju duže aktivni na površinama kada je vazduh hladniji i manje vlažan. Ipak, još uvek nije jasno hoće li koronavirus uistinu imati odliku sezonalnosti kao što, na primer, ima grip, prenosi Index.hr.

Više temperature takođe podstiču ljude da što više vremena provode na otvorenom, gde je verovatnije da će virus biti oštećen sunčevom svetlošću ili odleteti na povetarcu. Jedno kinesko istraživanje pokazalo je da se 98 odsto visokog nivoa prenosa virusa odvija u zatvorenim prostorima.

- Klima može, ali i ne mora biti faktor. Ono što znamo jeste da je širenje virusa otežano na otvorenom - rekao je lekar Gabrijel Skali.

Foto: AP/Photo

Stručnjaci smatraju da postoje i drugi činioci zbog kojih za sada nije došlo do ponovnog porasta infekcija. Naime, otprilike polovina smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Velikoj Britaniji odnosila se na štićenike domova za starije, no sada su se u tim ustanovama uvele mnogo rigoroznije mere.

Jedno od mogućih objašnjenja je i to da su građani nastavili da budu oprezni, uprkos ublažavanju mera. Anketa koja je sprovedena nad više od 2.000 stanovnika Velike Britanije upoređivala je stav ljudi prema merama ograničenja na početku aprila s onima na kraju maja i utvrdila je da je odgovornost građana u oba slučaja bila vrlo visoka.

- Građani su se sve vreme držali mera socijalnog distanciranja. Uočili smo neverovatan oprez i jako razumevanje svih mogućih rizika kod većine stanovništva - rekao je Bobi Dafi sa univrziteta King's College London koji je radio na tom istraživanju.

U poslednjih par nedelja u nekoliko zemalja koje su ublažile ili ukinule mere ograničenja uočen je ponovni porast slučajeva. Izrael je, na primer, pogodio drugi talas. Ta zemlja je 5. jula izvestila o gotovo 1.000 novih slučajeva i ponovo uvela neke mere ograničenja. Južna Koreja imala je nekoliko novih žarišta koja su potekla iz noćnih klubova i firmi. Ograničenja su ponovo uspostavljena u delovima Španije i u nekoliko američkih saveznih država.

Postoje neke naznake da bi do promene u stopi infekcije moglo doći i u Britaniji. Najnovije brojke britanskog Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se polako smanjuju nivo pada infekcija. Dodatno, u gradu Lesteru zabeleženo je novo žarište, zbog čega su ponovno uvedene neke restrikcije.

Koji god da bio razlog zašto za sada nema porasta broja zaraženih u Velikoj Britaniji, sigurno je da tome nije uzrok kolektivni imunitet. Kolektivni imunitet znači da je dovoljno veliki broj stanovništva, oko 60%, preboleo covid-19 i razvio antitela, zbog čega je otežano širenje korona virusa.

Naime, više svetskih studija ukazalo je na to da samo 1 do 10 odsto populacije ima antitela.

Ne izgleda kao da nas je puno bilo izloženo virusu - rekao je epidemiolog Mark Vulhaus sa Univerziteta Edinburg.

SVE O KORONAVIRUSU ČITAJTE OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija