• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.07.2020

09:21

CEO SVET ČEKA ZIMU U STRAHU OD DRUGOG TALASA KORONE, ALI NE I ONI! Da li ovo znači da je Švedska bila u pravu?!

Vesti

CEO SVET ČEKA ZIMU U STRAHU OD DRUGOG TALASA KORONE, ALI NE I ONI! Da li ovo znači da je Švedska bila u pravu?!

Podeli vest

Jedna zemlja će dolazak zime čekati sa znatno manje strepnje nego većina. Protekle nedelje, jedna studija je pokazala da je 30 odsto Šveđana stvorilo imunitet na virus

Bilo je trenutaka tokom pandemije kada sam osećao da me vara pamćenje. Siguran sam da se sećam da su nam naučnici govorili da je drugi talas epidemije neizbežan. Mogu se zakleti da sam na konferenciji za medije video grafikon koji pokazuje zastrašujuću krivulju u obliku zvona koja prikazuje projekcije broja zaraženih u jesen, a još strašniju koja prikazuje projekcije za zimu. Siguran sam da sam čuo stručnjake kako nam objašnjavaju da će covid-19 nestati samo ako stvorimo imunitet, odnosno kada se stekne imunitet krda, bilo prirodnim putem antitiela ili vakcinom, piše Kristofer Snoudon u svom komentaru za britanski Telegraf.

Zvanični dokumenti me uveravaju da ne ludim. Svega nekoliko minuta nakon sastanka Sagea (op. a. Sage je znanstveni odbor koji savetuje britansku vladu tokom pandemije korona virusa, a čiji su članovi tajni) u martu saznali smo ovo: Sage je bio jednoglasan u razmišljanju da će mere za potpuno suzbijanje širenja covid-19 bolesti sigurno uzrokovati drugi talas, prenosi Index.hr.

Koliko znam, to je i dalje njihov stav. Suzbijanje zimskog virusa za vreme najsunčanijeg proleća moglo bi se pokazati kao ne baš veliko postignuće. Najgore nam možda tek dolazi.

Foto: Tanjug/AP

Jedna zemlja će dolazak zime čekati sa znatno manje strepnje nego većina. Protekle nedelje, jedna studija je pokazala da je 30 odsto Šveđana stvorilo imunitet na virus. Ako im i imunitet krda pomogne kao mera u suzbijanju virusa tokom drugog talasa, švedski pristup, koji su mnogi osporavali i kritikovali, mogao bi se pokazati opravdanim.

Šveđani nisu išli u blokadu, a takav pristup Markus Karlson sa Univerziteta Lund u martu je proglasio "ludačkim eksperimentom". Dr Sesilija Soderberg-Naukler sa švedskog instituta Karolinska optužila je vladu za "vođenje u katastrofu" i predvidela da će se zdravstveni sistem raspasti ako se ne uvede potpuno zatvaranje. Svaki model predviđao je eksponencijalni rast novozaraženih.

I dok je većina čovečanstva živela u blokadi, fotografije Šveđana koji se druže u restoranima i barovima činile su se kao nešto što dolazi iz druge dimenzije. Osim zabrane okupljanja više od 50 ljudi, život se u Švedskoj nastavio kao da epidemije nema. Deca mlađa od 16 godina nastavila su da idu u školu. Niko nije nosio masku. Ovo je, jasno, bilo samo zatišje pred buru.

OVU VEST JE ČEKAO CEO SVET! Da li je Švedska stekla "IMUNITET KRDA"? ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA STRUČNJAKA!

Katastrofa nikad nije stigla. Kao i u većini evropskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od covida-19 dostigla u prvoj polovini aptila, nakon čega je usledio stabilan pad. Stopa smrtnosti ne razlikuje se od stope smrtnosti velikog broja drugih evropskih zemalja, koje su uvele blokadu. Dnevni broj umrlih u Švedskoj retko je prelazio dvocifrene brojke i stabilizovan je ispod 30 umrlih dnevno još od sredine juna. Kao i u Velikoj Britaniji, polovin smrtnih slučajeva povezuje se sa domovima za starije, dok je dve trećine umrlih imalo 80 ili više godina.

Jednom kad je postalo jasno da su se proročanstva katastrofe pokazala pogrešnima, kritičari švedskog pristupa korona virusa su se okrenuli post-hoc racionalizaciji. Navodili su da je Švedska imala sreće zbog niske gustoće naseljenosti i visoke stope domaćinstava sačinjenih od jedne osobe. Neki su tvrdili da je društveno distanciranje prirodni deo švedske kulture ili da Šveđani nisu dovoljno razgovarali da bi se prenele kapljica virusa. Nešto od toga bilo je istina, a dobar deo glupost, ali ništa od toga nije spomenuto u martu, kada je rečeno da je Švedska osuđena na propast, navodi Telegraf.

Sada se smatra nezgrapnim upoređivati Švedsku s Velikom Britanijom, Italijom, Španijom ili bilo kojom drugom državom koja je imala višu stopu smrtnosti. Dozvoljeno je samo upoređivati je s neposrednim susednim zemljama, gde je stopa smrtnosti niža. Spomenite Veliku Britaniju ili, ne daj Bože, Belgiju (koja se zatvorila nedelju dana nakon Velike Britanije i ima najveću stopu smrtnosti od korona virusa na svetu) i odmah će vam reći da je trebalo da se zatvore mnogo ranije.

Ciljevi su se stoga promenili. Svrha potpunih zatvaranja više nije zaštita zdravstvenih sistema, nego prevencija smrti po svaku cenu. Novi Zeland je zasad uspeo da iskoreni virus, ali se zbog toga pozdravio sa svojom najvećom izvoznom industrijom - turizmom - koja uključuje deset odsto njegove ekonomije i 14 odsto ukupne radne snage.

Foto: Tanjug/AP

Izolovan od ostatka sveta, Novi Zeland je sada zatvorenik koji zavisi od vakcine, a ona možda nikada neće biti pronađena.

Australija je mislila da je porazila virus, ali delovi države Viktoria su ponovo zatvoreni nakon što su otkriveni novi slučajevi. Virus se razbuktao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i Južnoafričkoj Republici. Pobeda u borbi protiv prvog talasa može se okarakterisati kao invazija na Irak, samo uvod u dugotrajni rat koji svojim trajanjem samo troši još više života i novca.

Ako i postoji nada za izbeći drugi talas, onda ona leži u praćenju kontakata. Međutim, aplikacija NHS (britanskog sistemazdravstva) Test and Trace nije se pokazala učinkovita, teško da i hoće do leta, a kamoli tek do zime. Proavnice će i dalje da budu sočene s krnjim pravilima o društvenom distanciranju i - najgore od svega - strahu građana od izlaska napolje.

U ŠVEDSKOJ SE TOKOM KONTROVERZNOG MODELA DOGODIO MASAKR?! Objavljeni najnoviji podaci, GLAVNI EPIDEMIOLOG PRIZNAO - TAJ BROJ JE STRAŠAN

Prema anketi Super Saturdaya, samo pet odsto Britanaca je izašlo u pab proteklog vikenda. Svega 21 posto Britanaca oseća se sigurno da jede u restoranu.

A šta s troškovima svega toga?

Švedska neće zaobići globalna recesija koja sledi. Njen BDP očekuje pad od 5,3 odsto ove godine. Ali BDP Evrozone očekuje pad od 8,7 posto, Velike Britanije 9,7 posto, više od deset u Italiji, Francuskoj i Španiji.

Švedska nije zatvorila svoje škole. Nije zatvorila svoje građane u kućne pritvore. Ako vakcina krene u proizvodnju do jeseni, Šveđani će izgledati bezobzirno. Ali to se neće dogoditi, a zima dolazi, zaključuje se u tekstu.

Bonus video 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bg

pre 3 godine

O cemu vi pricate ? 9500 mrtvih !!!!! e vama to normalno za tako malu zemlju ? A gde su oni koje nisu hteli da evidentiraju .Zamislite Srbiju sa 6000 mrtvih.Da vam je umrlo dete ili sestra ne bi tako razmisljali.Bice da je u pitanju ekonomija koju u Svedskoj drzi jedna porodica sa 85% .

Rasa

pre 3 godine

Nigde nisam procitao koliko im je gradjana umrlo do danas,i koliko im dnevno umire.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!
Live TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59