• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

14.07.2020

09:42

JAPAN UNEO U "BELU KNJIGU" UPOZORENJE NA OPASNOST OD JAČANJE VOJNE SARADNJE RUSIJE I KINE! Zabrinjava ih povećanje funkcionalnosti naoružanja!

Vesti

JAPAN UNEO U "BELU KNJIGU" UPOZORENJE NA OPASNOST OD JAČANJE VOJNE SARADNJE RUSIJE I KINE! Zabrinjava ih povećanje funkcionalnosti naoružanja!

Podeli vest

Jačanje vojne saradnje Rusije i Kine posebno je istaknuto u godišnjem izveštaju Ministarstva odbrane Japana – Beloj knjizi odbrane

Tema jačanja vojne saradnje Rusije i Kine istaknuta je u posebnom poglavlju. U njemu su zabeleženi zajednički letovi ruskih Tu-95 i kineskih N-6 od Japanskog mora do Istočnog kineskog mora u julu prošle godine, kao i potpisivanje zajedničkih dokumenata.

- U septembru 2019. godine ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i potpredsednik Vojnog saveta Centralnog komiteta komunističke partije Kine Žang Jusja potpisali su niz dokumenata o vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji. Odgovarajuće strukture obe zemlje odlučno negiraju postojanje vojnog saveza, ali je sa stanovišta jačanja saradnje dveju zemalja poslednjih godina potrebno pažljivo pratiti njen dalji razvoj - navedeno je i izveštaju.

Bela knjiga sadrži i opštu analizu stanja rusko-kineskih odnosa u sferi odbrane. U njoj je istaknuto i usvajanje zajedničke izjave nakon sastanka lidera dveju zemalja u junu prošle godine.

- Pomoću te vojne i tehničke saradnje dveju zemalja (Rusije i Kine) povećava se funkcionalnost naoružanja i upravljanje kineskom vojskom, što ne može da ne izazove povećanje zabrinutosti u pogledu osiguranja bezbednosti oko naše zemlje. Potrebno je pažljivo pratiti tendencije vojne saradnje dveju zemalja - zaključak je Bele knjige odbrane Japana.

U saopštenju Ministarstva odbrane ističe se i jačanje ruskog vojnog prisustva od Arktika do Bliskog i Dalekog istoka. Bela knjiga tradicionalno posvećuje pažnju povećanju ruske aktivnosti u oblasti Dalekog istoka i u okolini "severnih teritorija", kako Japan naziva četiri kurilska ostrva.

U knjizi su zabeležene vojne vežbe u oktobru na Sahalinu i Primorju, na kojima je učestvovalo osam hiljada ljudi, raspoređivanje Su-34 na Dalekom istoku, kao i letovi Tu-95 i A-50 u junu i julu prošle godine, kao i prelete iznad japanske teritorije i iznad ostrva Takešima (korejski naziv Dokdo), tokom kojeg je navodno došlo do narušavanja japanskog vazdušnog prostora.

Bela knjiga odbrane za 2020. godinu u utorak je predstavljena vladi Japana.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija