• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.07.2020

11:57

GUSKOVA OČITALA LEKCIJU AMERIČKOJ KONGRESMENKI, pa OVIM REČIMA sahranila njenu rezoluciju o Srebrenici!

Vesti

GUSKOVA OČITALA LEKCIJU AMERIČKOJ KONGRESMENKI, pa OVIM REČIMA sahranila njenu rezoluciju o Srebrenici!

Podeli vest

Ruski doktor istorijskih nauka Jelena Guskova ocenila je danas da američka kongresmenka Edi Bernis Džonson, koja je podnela predlog nove rezolucije o Srebrenici u američkom kongresu, nije upoznata sa događajima na teritoriji bivše Jugoslavije, jer u tom slučaju ne bi, kako kaže, pisala takve gluposti


Guskova u opširnom intervjuu za Srnu kao primer navodi da Džonsonova u tekstu te rezolucije tvrdi "da su snage bosanskih Srba potpomognute vojnim i paravojnim snagama Srbije počele agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992. godine".


"Zna li gospođa Edi Bernis Džonson da su se 1991-1992. godine Srbi pripremali za odbranu, a muslimani za rat", kaže Guskova i podseća na formiranje muslimanskih paravojnih jedinica "Zelene beretke" i "Patriotska liga" još 1991. godine, deset meseci pre rata u BiH.

Podsetila je i da su prvo Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost, a parlament tadašnje SRBiH je, bez prisustva Srba, izglasao odvajanje od SFR Jugoslavije, suprotno Ustavu, kao i da su se muslimani objedinili oko ideje "celovite nezavisne Bosne", dok se u džamijama vodila nacionalistička verska propaganda, kupovalo i delilo oružje.

Ocenila je da je nova "gužva" u američkom parlamentu povezana sa unutrašnjim političkim obračunima i borbom za vlast.

"Prošla je skoro četvrtina veka od događaja u Srebrenici, pojavilo se toliko novih činjenica i dokumenata, a u dalekoj Americi ne mogu da se smire. Čak ni generala Ratka Mladića u Haškom tribunalu nisu uspeli da okrive za događaje u Srebrenici, nisu našli dokaze", kaže Guskova.

Foto: AP PHOTO


OPET HOĆE DA NAS ŽIGOŠU KAO NAJVEĆE ZLOČINCE! Kongres SAD priprema antisrpsku rezoluciju o "genocidu u Srebrenici"!

 

Prema njenim rečima, na stvaranju slike Srba kao krivaca za sve događaje na Balkanu već 30 godina rade brojne organizacije, od kojih se mnoge nalaze u SAD.

Ona je navela da takozvani "genocid" u Srebrenici ne negira samo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kako se tvrdi u tekstu predloga nove rezolucije, nego i mnogi eksperti, vojna lica i političari, koji dobro znaju šta se dešavalo te 1995. godine, a takođe i ruska nauka.

Guskova, koja je rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, ističe da su zaključci naučnika jednoglasni, a to je da se radi se o, kako navodi, "podmetanju podataka i korišćenja slučaja Srebrenice u političke svrhe".

Ističe i da "podaci o broju žrtava nisu potvrđeni činjenicama, slika događaja u julu 1995. godine ostaje nejasna, podaci protivrečni, a mnoge optužbe - izmišljene".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Težak zločin jeste ali genocid nije..priča o genocidu ima dublju pozadinu..ovo je bila čista osveta za prethodna klanja po srpskim selima..genocid je bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki kao i polivanje Vijetnama otrovima iz aviona..to su bile mnogo strašnije stvari..

Penzionerj

pre 2 godine

Bilo bi korisnije da se brines o svom narodu jer ti ameri vrse genocid nad vama. Tebi su prece pare. Ubijaju vas i tretiraju kao stoku.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija