• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.07.2020

12:51

KORONA PODIVLJALA U CELOM SVETU! Države širom planete uvode oštrije mere u borbi sa pandemijom!

Vesti

KORONA PODIVLJALA U CELOM SVETU! Države širom planete uvode oštrije mere u borbi sa pandemijom!

Podeli vest

Zemlje širom sveta ponovo uvode restriktivne mere karantina ili sprovode nove zdravstvene kontrole na granicama u pokušaju da suzbiju ponovno širenje koronavirusa pre nego što zaraza dodatno izmakne kontroli, piše AP

Među brojnim državama agencija navodi i primer Srbije, gde je krizni štab proširio zabranu okupljanja za više od 10 osoba sa teritorije Beograda na celu državu, a maske su obavezne na javnim mestima, gde ne postoji mogućnost održavanja distance od 1,5 metara.

Svi putnici koji dolaze u Grčku na kopnenoj granici sa Bugarskom od danas moraju da imaju potvrdu o negativnom testu na koronavirus, koja je izdata u prethodna 72 sata.

Nova pravila, koja su usvojena nakon porasta broja slučajeva koronavirusa, povezanih sa turizmom, odmah su dovela do pada broja putnika u odnosu na prethodnih nekoliko dana.

U SAD pojedini guverneri i preduzeća uveli su sopstvene nove restrikcije ili sankcije.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo dodao je još četiri savezne države na karantinsku listu te savezne države, pa sada putnici iz ukupno 22 američke savezne države moraju da provedu 14 dana u karantinu pre legalnog ulaska u Njujork.

Volmart je postao najveća američka maloprodajna korporacija koja zahteva od svojih kupaca da nose zaštitne maske u svim prodavnicama. U međuvremenu, prvi američki guverner koji je objavio da je pozitivan na koronavirus, Kevin Štit iz Oklahome rekao je da će biti u karantinu kod kuće.

 

Foto: Reuters

Stanovnici drugog najvećeg grada u Australiji, Melburna, upozoreni su danas da se pridržavaju mera ili će biti suočeni sa oštrijim restrikcijama. U Melburnu i okolnim područjima uvedene su nove, šestonedeljne restriktivne mere kako bi se sprečila nova pandemija.

- Nalazimo se u veoma ozbiljnoj i smrtonosnoj situaciji - rekao je premijer savezne države Viktorija Danijel Endrjuz.

Restrikcije su ponovo stupile na snagu i u Hongkongu, gde su javna okupljanja ograničena na četiri osobe, restoranima je posle 18 časova dozvoljena samo isporuka hrane, a na nedelju dana su zatvorene teretane, karaoke barovi i određena druga preduzeća.

U javnom prevozu je, prvi put, obavezno nošenje maski, uz kazne za one koji prekrše novo pravilo.

Nakon porasta broja zaraženih početkom juna, Izrael je prošle nedelje ponovo uveo restriktivne mere, zatvorivši koncertne dvorane, barove i klubove. Ta zemlja uvela je restriktivne mere u mestima u kojima se beleži visoka stopa zaraženih, što je u pojedinim slučajevima dovelo do protesta građana.

Zvaničnici upozoravaju da će, ukoliko broj zaraženih ne opadne narednih dana, Izrael morati da ponovo zatvori celu državu, kao što je to učinio na proleće.

Foto: Reuters

Južnoafrička Republika već pokazuje znake preopterećenosti pandemijom, što, ocenjuje AP, je loš signal za ostatak kontinenta, na kojem živi oko 1,3 milijarde ljudi. Ove nedelje je uvedena zabrana prodaje alkohola i noćni policijski čas da bi se smanjio broj pacijenata u bolnicama, koje se bore s prilivom pacijenata zaraženih Kovidom-19.

U Španiji, katalonske vlasti pokušavaju da suzbiju nova žarišta koronavirusa, a zdravstveni stručnjaci upozorili su da je potrebno više i bolje pratiti kontakte zaraženih. Od utorka u ponoć 160 hiljada stanovnika grada Ljeida i okolnih područja ima zabranu napuštanja domova, osim ako to nije adekvatno opravdano.

U Tokiju guvernerka Juriko Koike rekla je u sredu da je širenje koronavirusa u prestonici Japana eskaliralo do alarmantnog nivoa i zastražila od stanovnika i preduzeća da poštuju preventivne mere, dodaje AP.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija