• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bbc news na srpskom

18.07.2020

09:04

DEVOJČICA U ZATVORU JER NIJE URADILA DOMAĆI ZADATAK! Čitav grad se digao na noge, poručuju sudijama: VI NISTE NORMALNI! (FOTO)

Vesti

DEVOJČICA U ZATVORU JER NIJE URADILA DOMAĆI ZADATAK! Čitav grad se digao na noge, poručuju sudijama: VI NISTE NORMALNI! (FOTO)

Podeli vest

Vrhovni sud u Mičigenu kaže da će preispitati odluku porodičnog suda protiv tinejdžerke Grejs

Odluka sudije u u američkoj državi Mičigen da pošalje jednu 15-godišnjakinju u pritvor za maloletnike, zbog nezavršenog onlajn domaćeg zadatka tokom karantina uvedenog zbog korona virusa izazvala je talas protesta u Detroitu i pozivde da se tinejdžerka oslobodi.

Devojčica Grejs, afričko-američkog porekla, u pritvoru je od sredine maja. Stotine studenata okupilo se ispred njene škole i suda kako bi joj pružili podršku.

Foto: Reuters

Vrhovni sud države Mičigen odlučio je kasno u četvrtak da ponovo razmotri njen slučaj ponovo.

Neprofitna organizacija Propablika pisala je o Grejsinom slučaju početkom ove nedelje. U intervjuu je govorila njena majka, koja kaže da Grejs ima poremećaj pažnje (ADHD) i da se dugo bori s problemima u ponašanju.

Ona je dobila uslovnu kaznu u aprilu, pošto je optužena za napad i krađu prošle godine. Uslovna kazna joj je saopštena preko Zum platforme za onlajn komunikaciju. Jedna od odredbi kazne bila je da redovno radi školske zadatke.

Propablika piše da je njena uslovna kazna počela istog dana kada i školovanje od kuće, a Grejs nije bila zadovoljna jer nije imala podršku nastavnika uživo. Sredinom maja na saslušanju na porodičnom sudu, rečeno je da je tinejdžerka prekršila uslovnu slobodu.

Foto: Reuters

Tada je sutkinja Mari Elen Brenan proglasila devojčicu krivom, jer nije predala školske zadatke, nazvavši je pretnjom za zajednicu, zbog prethodnih prekršaja.

Njeni vršnjaci i nastavnici okupili su se ispred srednje škole u predgrađu Pontijak u Detroitu, kako bi joj pružili podršku.

Nekoliko hiljada ljudi je potpisalo onlajn peticiju kojom se traži da se devojčica oslobodi.

- Mnogo učenici zaostaju s gradivom i domaćim zadacima u ovom polugodištu, niko nije imao motivaciju da radi bilo šta, jer nastavnici nisu predavali, već se učilo onlajn. Znam mnogo učenika koji nisu uradili domaće zadatke - rekla je 18-godišnja učenica Prudes Kantera agenciji Rojters.

Profesor sociologije Džef Vikeršam rekao je Rojtersu da sutkinja nije znala koliko je obimno gradivo, kao i koje rokove deca imaju.

- Mislim da je ovo velika nepravda.

Na protestu su se videli transparenti "Crni životi su važni" i "Oslobodite Grejs".

- Da je Grejs 15-godišnja belkinja, ne bi sedela u pritvoru za maloletnike sada - rekla je njena majka Šeri Krouli lokalnoj televiziji VDIV.

Vrhovni sud će ponovo razmotriti ovaj slučaj, pošto su advokati tinejdžerke podneli zahtev za hitan pregled.

- Državna uprava radi sa sudom na ovom slučaju - rekao je Džon Nevin, direktor komunikacija suda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija