• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

20.07.2020

23:35

EU NEZAUSTAVLJIVO SRLJA U PROPAST! Merkelova i Makron dva puta napuštali samit, ne mogu da se dogovore oko PODELE NOVCA!

Vesti

EU NEZAUSTAVLJIVO SRLJA U PROPAST! Merkelova i Makron dva puta napuštali samit, ne mogu da se dogovore oko PODELE NOVCA!

Podeli vest

Čelnici Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, u dva navrata su vrlo nezadovoljni naglo napuštali četvorodnevni susret vođa EU u Briselu

Napustili su samit jer su ocenili da među partnerima u EU nema istinske volje za solidarnošću i pomoći najteže pogođenima pandemijom, kao ni svesti da bez toga cela Unija srlja u propast.

Ali su uoči današnje nove runde sastanka stavili do znanja da se "vrlo oprezno nadaju2 da je dogovor moguć, jer postoji okvir za nagodbu o zamašnoj pomoći za oporavak Unije od teških ekonomskih i socijalnih posledica epidemije korone.

To su medijima preneli francuski i nemački zvaničnici na zasedanju, dok je kancelarka Merkel dolazeći na samit izjavila da je „ostvaren napredak koji daje nadu za dogovor danas“.

Ja dolazim s velikom odlučnošću da se ostvari napredak… mada još ništa nije utanačeno - rekao je novinarima Makron koji je tokom samita burno kritikovao tzv. štedljivu četvorku, Holandiju, Dansku, Austriju i Švedsku, kojima se pridružila i Finska, zbog njihovog zahteva da se predloženi fond subencija i kredita osetno smanji i bespovratna pomoć najugroženijim zemljama uslovi strukturnim reformama.

TRENUTAK ISTINE EU, MOŽE LI IZBEĆI EKONOMSKI SLOM?! Zašto je štedljiva Angela Merkel odjednom postala velikodušna?

„Štedljiva četvorka“ i Finska su izašle s poslednjim predlogoom da se subvencije sa 500 milijardi evra smanje na 350 milijardi evra, a da se uz kredite od 250 milijardi, takođe smanji i predloženi višegodišnji budžet EU od hiljadu i 75 milijardi evra.

Foto: Tanjug

Ostale članice evropske 27-orice bi, misle zvaničnici u Briselu, možda prihvatile konačnu nagodbu od 390 milijardi evra subvencija, ali su Berlin i Pariz stavili do znanja da je krajnja donja granica 400 milijardi i Makron je poručio da je „bolje otići bez dogovora, nego s lošim kompromisom“.

Francuski predsednik je, kako su naveli izvori, oštro kritikovao najtvrđeg u „štedljivoj četvorci“, holandskog premijera Marka Rutea, kao i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

- Pitanje je sledeće, rekao je Makron, „ili će vođe EU, odgovorni evropskim narodima, biti sposobni da izgrade jedinstvo i poverenje, ili ćemo mi razdorom pokazati da je Evropa slaba, razbijena nepoverenjem?“.

Nemački list Zidojče cajtung je danas u osvrtu predočio da "ukoliko projekat pomoći od stotina milijardi evra ne bi uspeo, Evropska unija bi morala ozbiljno da preispita svoje razloge postojanja".

„Štedljiva četvorka“ i Finska takođe smatraju da se pomoć mora dati članicama koje su najteže pogođene pandemijom, a koje same zbog prezaduženosti i pomanjkanja sopstvenih sredstava ne mogu da se izbore s padom privredne aktivnosti, ali tako da se „troši samo ono što je zarađeno“.

Foto: Tanjug

Ali misle da to više moraju biti krediti, nego velika svota "poklona2 koje će solidarno vraćati sve članice Unije, kao i da te manje imućne članice, a to su naročito Italija i Španija, uporedo moraju preuzeti obavezu sprovođenja strukturnih reformi tržišta rada, penzionog sistema i budžetsko-poreskog mehanizma.

Italija, Španija i južne zemlje EU su takođe velika izvozna tržišta za „štedljivu četvorku", Finsku, kao i Nemačku.

Vrlo tugaljivo je pitanje, kazali su zvaničnici na zasedanju, i kako će biti prihvaćen stav većine članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta da iz ukupnog fonda oporavka od hiljadu i preko 800 milijardi evra sredstva ne mogu dobiti one članice Unije koje krše temeljne vrednosti vladavine zakona, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predstaviće EU liderima novi kompromisni predlog budžeta i fonda za oporavak EU.

Ukupna suma budžeta i fonda se nisu menjale sa 1074 miljarde evra i 750 milijardi evra, ali je promenjen balans u oblasti grantova i pozajmica.

Novi predlog podrazumeva i izdavanja za Instrument pretpristupne pomoći za zemlje u procesu proširenja 12,5 miljardi evra za narednih 7 godina.

Nakon četiri dana i tri noći maratonskih pregovora u različitim formatima, lideri 27 zemlja članica spremni su i večeras da sednu za isti sto i ponovo pokušaju da dođu do zajedničkog odgovora na finasiranje i oporavak privrede EU u narednih sedam godina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 3 godine

Upravo se dokazuje ono što svi mi znamo i tvrdimo, a to je ogromno licemerje koje vlada u EU. Kada su u pitanju pare tu nema nikakvog dogovora. Nema solidarnosti. EU više nikada neće biti EU. Svako za sebe. Jedinstvena moneta "EURO" biće ukinuta. Svaka zemlja će se vratiti svojoj nekadašnjoj nacionalnoj moneti, ali tu je ključno pitanje. Kako? Doći će do ogromnih nesuglasica,ekonomskog kolapsa, međusobnih sankcija, a na kraju čak, usuđujem se reći, i ratnih sukoba.

Miro

pre 3 godine

Pokojna EU, dugo se i odrzala. Svaka vestacka tvorevina je osudjena na propast, zasto bi EU bila izuzetak. Ima ih jos koje cekaju na red." Sve sto je propalo zasluzilo je da propadne".

Mapko

pre 3 godine

Sami senilni, naivni, glupi, ekstra levicari, bahati i lopovi mogu nama da sole pamet da ne nije tacna prica da se Evropska Unija raspada, itekako se raspada, samo onaj koji ne zivi u EU to ne moze videti, ali mi koji zivimo, koji smo rodjeni u raznim drzavama EU, vidimo realnost, a to je veliki broj nezaposlenost, pad standarda otkad smo presli na "evro valutu", firme i fabrike se zatvaraju, milion i milioni ljudi bez krova nad glavom, rast muslimanske demografije i trazenje specificno pravo za tu istu grupu ...itd. Nije tajna da je EU neo-nacisticka tvorevina, nikakva teorija zavera no cista istorijska realnost, nacisto vestacka tvorevina koja je osudjena na propast, kao sto su propale sve lazne drzave i savezi. Nema tu neke magije, no cista realnost. Ali ajde to objasnite nekima u Srbiji koji veruju u bajke da EU nema alternative.

Smrad

pre 3 godine

Gle čuda dogovoriše se na Srpsku nesreću. EU i dalje traje nije se raspala. Ne brinite biće koji evro i za Srbiiju

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija