• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

26.07.2020

08:10

DOLAR PRED PONOROM! Valuta SAD gubi svetski tron, Americi preti kolaps! TURSKA I RUSIJA POKRENULE LAVINU!

Vesti

DOLAR PRED PONOROM! Valuta SAD gubi svetski tron, Americi preti kolaps! TURSKA I RUSIJA POKRENULE LAVINU!

Podeli vest

Američki dolar bi mogao da nestane kao globalno dominantna valuta, a tržište SAD da doživi kolaps zbog rastućeg državnog duga, ocenio je Žu Min, bivši visoki funkcioner Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Upozorenje Žu Mina dolazi u trenutku kada se očekuje da Sjedinjene Države udvostruče mere fiskalnih stimulacija za ublažavanje krize usled pandemije virusa korona, prenosi RT.

Kongres trenutno razmatra novu rundu pomoći koja će koštati najmanje 1.000 milijardi dolara, a do sada je već odobreno 2.000 milijardi.

Dok američke Federalne rezerve nastavljaju agresivnu monetarnu politiku, postoji rizik od gubitka poverenja u dolar, kaže Žu, koji je bio zamenik izvršnog direktora MMF od 2011. do 2016. godine. On je trenutno šef Nacionalnog finansijskog instituta na Cingua univerzitetu u Pekingu.

„Zabrinutost nije samo u tome da li će dolar imati akumulirani pad od 30 odsto u budućnosti, već da li će se dogoditi iznenadna eksplozija gubitka poverenja u američku valutu, koja bi dovela do kolapsa njenog tržišta“, rekao je Žu za „Saut čajna morning post“.

On je dodao da su sada kompanije mnogo ranjivije nego tokom svetske ekonomske krize 2008. godine, jer su niske kamate dramatično povećale obim njihovog zaduživanja.

On je objasnio da su Federalne rezerve uspele agresivnom politikom da dovedu do olakšanja finansijskog stanja i da su sprečile dalji pad ekonomije, ali mnoge kompanije i dalje klize ka bankrotstvu zbog prihvatanja mera u borbi protiv virusa korona i dugog trajanja pandemije.

„Dakle, pitanje da li će biti finansijske krize zavisi od toga da li će velike kompanije otići u bankrot i da li će doći do skoka njihove zaduženosti, što bi moglo dovesti do državne krize“, rekao je Žu.

Podsetimo, američki ekspert za ekonomiju i finansije Alasder Makleod izjavio je da bi do kraja 2020. godine kupovna moć dolara mogla biti u potpunosti uništena, a u tom slučaju bi cene zlata i srebra dostigle neverovatne vrednosti, prenosi portal „USA vočdog“.

Prema rečima Makleoda, nadvija se bankarska kriza koja bi se mogla manifestovati već za mesec dana. Velika je verovatnoća da će tržište akcija i državnih obveznica, uključujući i američki dolar, izgubiti vrednost.

„To će biti istorijska lekcija. Sve može nestati preko noći. Ako valuta na kojoj je sve zasnovano propadne, propašće i druge aktive“, upozorio je on.

Makleod ističe da se u budućnosti mogu očekivati prekidi kada je reč o isporukama zlata na buduće (terminsko) tržište. Deo banaka bi se mogao suočiti sa problemom u izvršavanju svojih obaveza – jednostavno neće imati zlata za svoje klijente. To može dovesti do gubitka poverenja.

Zbog toga ekspert preporučuje bankama da prave rezerve plemenitih metala, kako bi sačuvali svoju ušteđevinu od potpunog gubitka tokom predstojeće bankarske krize.

I velike svetske sile ubrzano kupuju zlato. Turska je u januaru na svetskom tržištu kupila 16,2 tone ovog plemenitog metala, a Rusija 8,17 tona, objavio je Svetski savet za zlato.

Kako je početkom godine preneo ruski list Izvestija, te dve države su u januaru bile rekorderi po kupovinama zlata. Rusija je u januaru kupila za 30% više zlata nego godinu dana ranije i prvi put je udeo zlata u njenim zlatno-valutnom rezervama prešao granicu od 20% i iznosi 20,6%.

Rusija takođe menja svoje međunarodne rezerve, smanjujući udeo američkog dolara u korist drugih valuta i zlata. CBR je prošle godine izvestila da je za 12 meseci, od marta 2018, udeo papirnate američke valute opao sa 43,7 procenata na 23,6 odsto.

Turska centralna banka je nedavno saopštila da su turske firme počele da koriste plaćanja u juanu za robu uvezenu iz Kine, što je u skladu sa aranžmanom koji su prošle godine potpisale centralne banke dve države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
beli

pre 3 godine

Amerika propada rekao Zu Ming a RT(rusija danas) objavila?

DEDA RAKA

pre 3 godine

Tako to biva kad im štamparije rade u tri smene. Dolar odavno nema "žuto" pokriće !

Stojan

pre 3 godine

Ajde ne budalite. Jeste li vi svesni da je BDP Floride veći od BDP-a cele Rusije? Znate li da je BDP Kalifornije skoro duplo veći od BDP-a Rusije. Znate li da je BDP grada Njujorka nešto malo manji od cele Rusije. Njujork ima oko 20 miliona stanovnika a Rusija poreko 200 milona. Ajde ne budalite.... osvestite se. Rusija je gladna. Kina ne bi postojala bez američke industije koja tamo proizvodi kao ni bez Evropskog tržišta. Obe te svetske sile su zavisne od Evrope i Amerike, isto kao što ni Srbija ne bi mogla isplatiti penzije bez para koje dolaze iz EU.

Mazalo

pre 3 godine

Ma vazi, moozdaa al ne u našem životu!! Pa pre ce poravnati cetvrt planete nego dozvoliti sebi tako nesto!!! Lepo rece covek ispred, ispeci pa reci.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija