• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.07.2020

11:02

NATO KRENUO U RAT ZA ARKTIK! Alijansa jača vojno prisustvo na dalekom Severu, a optužuje Rusiju za militarizaciju!

Vesti

NATO KRENUO U RAT ZA ARKTIK! Alijansa jača vojno prisustvo na dalekom Severu, a optužuje Rusiju za militarizaciju!

Podeli vest

Zemlje-članice NATO-a, koje se kriju iza optužbi Rusije da „militarizuje“ Arktik, nastavile su da tamo povećavaju svoj vojni potencijal, izjavio je u intervjuu za Sputnjik specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Nikolaj Korčunov

„Želeo bih da napomenem da je, uprkos činjenici da je na ministarskom sastanku u Rovanijemiju usvojena zajednička izjava u kojoj su sve države-članice Arktičkog saveza izrazile svoju posvećenost održavanju mira, stabilnosti i konstruktivne saradnje na Arktiku, države-članice NATO-a, skrivajući se iza optužbi naše zemlje za ‘militarizaciju’ ovog regiona, nastavile su da tamo jačaju svoj vojni potencijal, uključujući i korišćenje potencijala ne-arktičkih država, kao i da povećaju obim vojnih vežbi koje se održavaju u Arktičkom krugu sa razradom scenarija u kojem se Rusija smatra glavnom pretnjom“, rekao je Korčunov.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za Velt izjavio da je Rusija aktivna na Arktiku, jača svoje prisustvo na Sredozemlju, a ruske trupe smeštene su neposredno na spoljnim granicama NATO-a. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ove izjave suprotnim logici i zdravom razumu, jer Rusija se „ne približava NATO-u, već se NATO neprestano širi, nastavlja da se kreće ka našim granicama“.

Moskva pažljivo prati prirodu i smer izjava Vašingtona o Arktiku, dodao je Korčunov.

„Administracija Donalda Trampa nastavlja da naglašava posebnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država u severnim poslovima, namećući sopstvene pristupe. Ona, pri tome, nastoji da spreči porast uticaja ‘protivnika’ u regionu i očekuje da, uz podršku svojih saveznika, ojača svoju poziciju u osvajanju severnih resursa“, istakao je on.

Pri tome se Moskva zalaže za logiku pragmatičnosti u saradnji na Arktiku, uključujući i u odnosima sa Vašingtonom.

On je objasnio da Rusija u svetlu neprekidne antiruske kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama, nastavlja aktivno da radi na rešavanju problema Arktika, zalaže se za logiku pragmatizma u arktičkoj saradnji, uključujući bilateralnoj, a primećuje i potrebu za daljim jačanjem kolektivnih pristupa.

„Kritični smo prema pokušajima sekuritizacije regiona, koji ne bi trebalo da zamene politiku održivog razvoja regiona i jačanje mehanizama partnerstva i saradnje arktičkih država“, naveo je diplomata.  

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo tokom svoje posete Danskoj izjavio da su Amerikanci „malo zakasnili na žurku“ na Arktiku, ali da se to može ispraviti i da će oni imati uspeha.

Pojava sistema S-400 na ruskim arktičkim ostrvima predstavlja logičan korak, potreban isključivo u odbrambene svrhe, istakao je Korčunov.

„Što se tiče pojave sistema S-400 na ruskim arktičkim ostrvima, ovo je logičan korak nakon stvaranja kontinuiranog radarskog polja nad teritorijom naše zemlje. Sistem S-400 ima isključivo odbrambenu svrhu. Njegovo postavljanje – bilo gde – ne bi trebalo da izaziva zabrinutost, ukoliko, naravno, oni koji izražavaju takvu zabrinutost nemaju agresivne namere prema prostoru ili objektu koji treba da zaštiti S-400“, objasnio je diplomata.

On je naveo da ne treba govoriti o opasnosti od trke u naoružanju na Arktiku ako države budu poštovale princip da ne nanose štetu bezbednosti drugih zemalja uz istovremeno osiguravanje svoje sopstvene bezbednosti.

„Smatramo da na Arktiku nema problema za koje je potrebno vojno rešenje. Uvereni smo da je očuvanje mira i stabilnosti na dalekom severu moguće samo kroz konstruktivan dijalog sa našim susedima, uključujući i u pitanjima bezbednosti. Polazimo od toga sve probleme koji iskrsnu treba rešavati političkim putem, za pregovaračkim stolom“, naglasio je Korčunov.

On je podsetio da se Moskva dosledno pridržava principa da ne nanosi štetu bezbednosti drugim zemljama, a da istovremeno osigurava svoju i pozvao druge zemlje da se takođe drže ovog osnovnog postulata.

„U tom slučaju ne može se govoriti o opasnosti od trke u naoružanju“, zaključio je on.

Ranije je komandant Ratne mornarice SAD u Evropi i Africi admiral Džejms Fogo skrenuo pažnju na raspoređivanje novih ruskih baza na Arktiku i raspoređivanje sistema za protivvazdušnu odbranu S-400.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija